Artykuł sponsorowany

Ponadczasowa kuchnia śląska w Osteria-Czaniec

Ponadczasowa kuchnia śląska w Osteria-Czaniec

Prowadzenie gastronomii wymaga opracowania solidnego biznesplanu, w którym nie tylko określimy wielkość lokalu, czy sposób serwowania posiłków, ale także rodzaj serwowanych potraw. Do wyboru jest wiele smaków, takich jak np. kuchnia staropolska, europejska. W Osteria-Czaniec poza współczesnym jedzeniem z różnych zakątków Europy królują na stołach potrawy regionalne. Na czym opiera się tradycyjna kuchnia śląska?

Czym różni się kuchnia śląska na tle innych smaków polskich?

Potrawy kuchni śląskiej zyskały na popularności z jednej strony ze względu na prostotę wykonania, z drugiej zaś na niepowtarzalność doznań smakowych, jakie zapewniają. O tym dlaczego warto skusić się na dania z tego regionu doskonale mówi opinia usłyszana przez nas od specjalisty z Osteria-Czaniec. Dobra kuchnia musi być oparta na artykułach pochodzących od lokalnych producentów i dostawców i tradycyjnej recepturze. Właśnie tak jest w przypadku posiłków opartych na zwyczajach Górnego Śląska. Ważne jest, jak się dowiedzieliśmy w trakcie naszego spotkania, aby nie tylko się dobrze prezentowały się na stole, ale przede wszystkim były sycące.

Jakie potrawy śląskie serwowane w restauracjach, zajazdach?

W zajeździe Osteria-Czaniec, który specjalizuje się w potrawach opartych na kuchni polskiej z akcentami regionalnymi od 2002 roku, można skosztować nie tylko popularnych karminadli, czyli mielonych w panierce z mięsa wołowo-wieprzowego, ale także klopsa gotowanego, żeberek, rolady z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Prostota jedzenia z tej części naszego kraju na krok nie ustępuje wykwintnym daniom europejskim, a fakt, iż jest oparta w dużej mierze na warzywach, przyprawach, kaszy sprawia, że jest ona zdrowa. Szukając miejsca na rodzinny obiad — oparty na kuchni śląskiej, warto uwagę zwrócić nie tylko na wystrój lokalu, ale również na kartę menu, by poza europejskimi specjałami oferowała bogaty wybór potraw staropolskich tak jak we wspomnianym wyżej zajeździe.

Opracowanie:
Czaniec, Kęcka 50
tel. 33 810 98 62
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz