Miód manuka – właściwości i zastosowanie najzdrowszego miodu na świecie

Miód manuka – właściwości i zastosowanie najzdrowszego miodu na świecie

Miód manuka to prawdziwy hit wśród naturalnych produktów! Ten pochodzący z Nowej Zelandii smakołyk ze względu na swoje unikalne właściwości (m.in. bardzo wysoką zawartość MGO) nazywany jest „płynnym złotem”. Chcesz wiedzieć, jak go stosować i jakie dolegliwości można nim leczyć? Podpowiadamy, czym charakteryzuje się miód manuka, jak go spożywać i o czym pamiętać w trakcie kuracji. Zapraszamy do lektury!

Strony www Strony www

Czym właściwie jest miód manuka?

Miód manuka powstaje z nektaru rośliny rosnącej na terenie południowych i północnych wybrzeży Nowej Zelandii – krzewu manuka. Jego zdrowotne właściwości jako pierwsi odkryli Maorysi, który używali liści i olejku rośliny w celach leczniczych. To właśnie językowi Maorysów miód zawdzięcza swoją nazwę, dosłownie tłumaczoną jako „miód z drzewa herbacianego”.

W procesie dojrzewania miodu manuka naturalnie wytwarza się w nim methylglyoxal – składnik znajdujący się również w naszych polskich miodach, jednak w dużo niższym stężeniu. To właśnie wysoka zawartość MGO wyróżnia miód manuka spośród innych, podobnych produktów – w przeciwieństwie do tradycyjnych miodów, które charakteryzuje zawartość MGO nie wyższa, niż 10 mg/1kg, w miodzie manuka stężenie wynosi od 100 do nawet 550 mg/1kg.

Właściwości miodu manuka

Miód manuka nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym miodem na świecie. Wpływa on pozytywnie na właściwą pracę układu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit i pomaga w leczeniu takich przypadłości, jak wrzody żołądka, zespół jelita wrażliwego czy refluks żołądkowo-przełykowy. Jest także szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym problemów gastrycznych – wzdęć, nudności czy zgagi. Przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację błony śluzowej żołądka.

Miód manuka działa również przeciwbakteryjnie i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Wspomaga walkę organizmu z zapaleniem gardła, zapaleniem zatok czy błony śluzowej nosa. Pomaga w leczeniu anginy i wielu innych chorób gardła.

Ten przysmak z Nowej Zelandii wspomaga także gojenie się zmian powstałych w wyniku półpaśca. Jest również pomocny w leczeniu odleżyn, a także egzemy.

Duże zastosowanie ma również w kuracji przeciwtrądzikowej – pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego. W formie maseczki doskonale nawilża, oczyszcza i regeneruje naskórek. Dodaje cerze blasku, działa kojąco i poprawia koloryt skóry. Leczy również łuszczycę i atopowe zapalenie skóry. Kremy z miodem manuka mogą być stosowane w leczeniu wrzodów skórnych, infekcji grzybiczych i przy podrażnieniach skóry. Działają również antyalergicznie i przeciwutleniająco. Zawarte w miodzie antyoksydanty redukują powstawanie wolnych rodników wpływających na proces starzenia i pozwalają dłużej cieszyć się młodym wyglądem skóry.

Jaki miód wybrać?

Na rynku dostępne są miody manuka o różnym stężeniu MGO – od MGO 100+ do MGO 550. Od stężenia tego wyjątkowego składnika zależą właściwości miodu.

Jeśli chcemy poprawić odporność organizmu, wystarczy, że kupimy miód o stężeniu MGO 100+. Methyloglyoxal w dawce 250 mg złagodzi z kolei dolegliwości związane z problemami żołądkowymi. Dawka 400 mg będzie pomocna w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów żołądka i zespołu nadwrażliwego jelita. Najwyższe stężenie MGO 550+ pozwala leczyć egzemę i miażdżycę.

Wybór miodu zależy więc od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Należy również pamiętać, że zawartość methyloglyoxalu wpływa także na cenę miodu manuka – koszt jednego słoika wynosi od 40 do nawet 200 złotych.

Jak stosować miód manuka?

Miód manuka jest zaliczany do żywności funkcjonalnej, ale nie jest lekiem i nie powinniśmy traktować go w ten sposób. Najlepiej jest wykorzystywać go tak, jak inne miody – w celach leczniczych warto spożywać około 2-3 łyżeczek miodu na czczo. Możemy również włączyć go do pokarmów lub rozpuścić w szklance z sokiem z cytryny.

Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne – mogą go przyjmować zarówno dzieci (powyżej 1 roku życia), jak i dorośli. Jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie na produkty pochodzenia pszczelego. Przed zastosowaniem miodu z lekarzem powinny się również skonsultować osoby chore na niektóre nowotwory.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Poznaj miód faceliowy.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Polecane produkty