Kim jest dietetyk kliniczny i czym się zajmuje?
Zanim zdecydujesz się na wizytę u dietetyka klinicznego, musisz wiedzieć o jednej bardzo istotnej rzeczy, że mimo posiadania wykształcenia o charakterze medycznym, nie jest on lekarzem. W związku z tym do jego zadań nie należy stawianie diagnozy. Może zasugerować Ci, żebyś wybrał się na badania, ale nie będzie Cię leczyć, mimo że dysponuje szeroką wiedzę z zakresu żywienia w jednostkach chorobowych. Czy wiesz dlaczego? Ponieważ do jego obowiązków należą nadzór i ocena Twojego dotychczasowego odżywiania i dopracowanie założeń żywieniowych, które poprawią Twój stan zdrowia. W tym celu przygotowuje jadłospisy z uwzględnieniem różnych chorób, alergii oraz nietolerancji pokarmowych.
Z jakimi chorobami powinniśmy udać się do dietetyka klinicznego?
Konsultację u dietetyka klinicznego powinna poprzedzić wizyta u lekarza i szereg badań. Na jego pomoc możemy liczyć, gdy mamy problem z prawidłowym odżywianiem lub zostanie potwierdzona u nas jedna z następujących chorób: otyłość, niedoczynność i nadczynność tarczycy, Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, nadciśnienie, dna moczanowa, cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelit, przerost flory bakteryjnej jelit, refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa, anemia i niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania, osteoporoza, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.
O czym powinniśmy poinformować dietetyka na pierwszym spotkaniu?
Warto odpowiednio przygotować się do wizyty w gabinecie dietetyka klinicznego i niczego przed nim nie ukrywać. Jeżeli objadasz się na noc lub cierpisz na jakiekolwiek nietolerancje pokarmowe, to Twoim obowiązkiem jest poinformowanie go o tym. Przed pierwszą wizytą warto sporządzić listę produktów, po których czujemy się źle. Wyeliminowanie ich zapewne wpłynie na poprawę naszego samopoczucia i sam specjalista będzie wiedział, żeby nie umieszczać ich w naszym nowym jadłospisie.