Artykuł sponsorowany

Jak przygotować i podawać pokarm dla pszczół?

Jak przygotować i podawać pokarm dla pszczół?

Pszczelarstwo jest wyjątkowo ciekawym zajęciem, wymagającym jednak sporej wiedzy, doświadczenia i zaangażowania. W naszych rękach jest bowiem los małych, jakże pożytecznych owadów, bez których życie na ziemi nie byłoby możliwe…Jedną z najistotniejszych spraw jest odpowiednie karmienie pszczół. Jaki pokarm pszczeli wybrać? Jak przygotować i podawać pokarm dla pszczół? Odpowiedzi na te i inne pytania, znajdziesz w naszym artykule.

Kiedy należy karmić pszczoły?

Zapewnienie pokarmu pszczołom jesienią, zimą i wczesną wiosną, czyli w trudnych i wymagających okresach, w których zdobycie pożywienia tradycyjną metodą jest znacznie utrudnione, jest wręcz koniecznością. Zaniechanie i wszelkie niedopatrzenia w kwestii dokarmiania pszczół w tym trudniejszym dla nich okresie, może skutkować poważnymi problemami: chorobami pszczół, a nawet masowym wymieraniem całych pszczelich rodzin.

Podkarmianie pszczół polecane jest w okresach ich osłabienia: w trakcie leczenia oraz po chorobach. Pokarm dla pszczół warto podawać im również wtedy, gdy niekorzystne warunki pogodowe uniemożliwiają lub utrudniają tym pożytecznym owadom zdobywanie pożywienia tradycyjną drogą.

Jak wybrać dobry pokarm pszczeli?

Dzięki odpowiednio zbilansowanemu i przygotowanemu pożywieniu, pszczoły nabywają odporności, żywotności i witalności. By jednak dostarczyć im odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach, warto korzystać ze specjalnie opracowanych, gotowych do podania pokarmów. Najwyższej jakości, sprawdzone i polecane przez pszczelarzy pokarmy dla pszczół w formie syropu pszczelarskiego lub ciasta pszczelego, produkuje i dystrybuuje Holger Food. Wspomniany syrop jest produktem, który warto wykorzystać do podkarmiania pszczół, ciasto pszczele z kolei, przeznaczone jest do karmienia pszczół w okresie wczesnowiosennym.

Karmienie pszczół – przygotowanie i podawanie pokarmu

Dokarmianie pszczół na zimę należy rozpocząć w połowie sierpnia, czyli po ostatnim miodobraniu. Do karmienia pszczół w tym okresie warto wybrać syrop pszczeli, który rozrabia się z wodą w proporcji 3:2 i wlewa do podkarmiaczek. W okresie przed zimą, pszczoły powinny być karmione co dwa dni. Bezpieczny zapas pokarmu na zimę dla rodziny pszczelej to ok. 18 kg. Warto pamiętać jednak, że pszczoły muszą być karmione maksymalnie do połowy września.

W pierwszych miesiącach zimy (od października do stycznia) owady pobierają niewielką ilość pokarmu – w tym czasie rodzina pszczela wyjada jedynie ok. 3,5 kg.

Odpowiednie przygotowanie pszczelej rodziny do zimy oraz dokarmianie jej syropami wyprodukowanymi na bazie cukrów prostych, gwarantuje zdrowie, aktywność i wydajność w okresie produkcyjnym.

 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz