Artykuł sponsorowany

Firma Wędliniarska Aleksandria: Indycze mięso. Co wiesz o jego właściwościach?

Firma Wędliniarska Aleksandria: Indycze mięso. Co wiesz o jego właściwościach?

Mięso z indyka coraz częściej trafia na nasze talerze. Nie powinno to jednak nikogo dziwić. Ze względu na swą niską cenę stanowi dobrą alternatywę dla piersi z kurczaka. Proste w przygotowaniu nie dość, że smakuje w każdej postaci, to posiada również liczne walory zdrowotne. Niska kaloryczność sprawia, że często sięga się po nie przy dietach odchudzających.

Walory zdrowotne mięsa z indyka

Mięso z indyka stanowi swoistą witaminową bombę. Szczególnie dużo znajdziemy w nim witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając indyka, zadbany więc o prawidłową pracę układu nerwowego, hormonalnego czy pokarmowego, a także zapewnimy odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Warto nadmienić, iż najwięcej witamin z gruby B, odnajdziemy w mięsie pochodzących od chudych indyczych okazów. Te tłustsze egzemplarze zawierają zaś dużo więcej witaminy A, D i E.

Indyk dostarcza ponadto składników mineralnych, głównie cynku, żelaza, a także magnezu. Zdrowy wygląd skór i paznokci, brak skurczy, dotlenienie organizmu, większa odporność-to wszystko zapewnia indycze mięso. Samo zdrowie!

Przyjazne tłuszcze

Indyki większość tłuszczu przechowują w warstwie podskórnej. Z tego powodu, w procesie obróbki, łatwe jest oddzielenie go od reszty mięsa. Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu i jego łatwą przyswajalność, wędliny z indyka cechuje lekkostrawność. Istotna jest również sama struktura mięsa. Drobnowłóknista tkanka umożliwia łatwe przegryzienie i dalszą swobodną obróbkę w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu może się znaleźć w jadłospisie dzieci, a także osób cierpiących na choroby żołądka czy jelit. Znikoma ilość tłuszczu przekłada się na małą kaloryczność. 200-gramowy kotlet z indyczej piersi dostarczy nam jedynie 160 kcal. Możemy więc sobie nie żałować i dołożyć sobie dodatkową porcję.

Białko najwyższej jakości

Białko pochodzące z mięsa indyka zawiera mniej kolagenu niż wołowina czy wieprzowina, przez co na znacznie wyższą wartość odżywczą. Zawiera komplet tzw. aminokwasów egzogennych, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć. Z tego powodu, po indycze mięso, często sięgają sportowcy. Świetnie nadaje się nie tylko do zbudowania masy mięśniowej, ale też do redukcji. Zawartość białka w mięsie indyka jest zróżnicowana. Wszystko zależy od jego części. Najwięcej białka odnajdziemy w filecie, gdzie może stanowić nawet jedną czwartą wartości odżywczych. Zawsze świeże wędliny z indyka i nie tylko oferuje Rodzinna Firma Wędliniarska Aleksandria.

Mięso dla alergików

Na alergię cierpi miliony Polaków. Uważa się, że mięso z indyka uczula niezwykle rzadko. W porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną wypada w tym aspekcie znakomicie. Może więc znaleźć się bez problemu w jadłospisie alergików. Co czyni mięso z indyka takim przyjaznym? Na pewno nie jest bez znaczenia metoda chowu indyków. Drób ten dużo rzadziej karmi się antybiotykami i innymi substancjami wspomagającymi. Mniej użytej chemii to mniejsze ryzyko wystąpienia alergii u konsumentów.

Oferta firmy Aleksandria

Wędliny firmy wędliniarskiej Aleksandria są godne polecenia ze względu na szeroki wybór i wysoką jakość produktów. W ofercie firmy znajdziemy m.in. wędliny Premium, wędzonki, wyroby surowe wędzone oraz kiełbasy grube i cienkie. Firma Aleksandria istnieje od początku lat osiemdziesiątych XX wieku, a jej sukces gospodarczy i marketingowy wynika z konsekwentnej polityki inwestycyjnej oraz dbałości o jakość produktów. Jednocześnie cechują się one długim procesem produkcji, który pozwala zachować najwyższą jakość produktów. Warto wspomnieć również o kiełbasach gruby i cienkie czy też wyrobach blokowych, które są wytwarzane z szlachetnych mięśni wieprzowych i wołowych. Produkty te są idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie smak i jakość produktów mięsnych.

Opracowanie:
Aleksandria Pierwsza, Gościnna 6
tel. 34 328 30 45
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz