Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść produkty mleczne?

Dlaczego warto jeść produkty mleczne?

Mleko to produkt spożywczy, który każdy z nas zna doskonale i chętnie stosuje jako dodatek do płatków czy kawy. Warto jednak pamiętać, że jest ono bogate w składniki odżywcze niezbędne dla utrzymania zdrowia naszego organizmu. Pod tym względem wciąż wygrywa z coraz popularniejszymi alternatywami w formie mleka roślinnego, które nie są tak bogate w wapń i białko.

Mleko pod różnymi postaciami

Nabiał to termin używany do określenia mleka oraz produktów powstałych z jego przetworzenia, czyli serów i twarogów, jogurtów, kefirów czy śmietany. Do tej grupy zaliczamy ponadto niezwiązane z mlekiem jajka. Tak szeroki wybór produktów sprawia, że bez trudu znajdziemy ten, który odpowiada naszym preferencjom smakowym. Na polskim rynku dostępnych jest prawie dziewięćdziesiąt gatunków sera, podczas gdy szacuje się, że na całym świecie istnieje ich około czterech tysięcy. To stwarza ogromne możliwości kulinarne. Produkty mleczne mogą być spożywane w swojej oryginalnej formie, na przykład jako napój, dodatek do płatków, ale też składnik kanapek, ale doskonale sprawdzają się też jako dodatek innych potraw czy produktów.

Bez mleka nie byłoby wypieków, słodyczy czy deserów. Śmietana i ser są istotnym składnikiem sosów oraz wielu potraw nie tylko kuchni włoskiej. Rozwój technologii na gruncie przemysłu spożywczego pozwolił też na stworzenie nowych postaci mleka wykorzystywanych w produkcji komercyjnej. Wśród powszechnie stosowanych składników produktów mlecznych wymienić możemy:

  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • mleko pełne w proszku,
  • maślankę w proszku,
  • produkty otrzymywane z serwatki,
  • tłuszcze mleczne,
  • laktozę.

Jak wskazuje dostawca składników produktów mlecznych, firma Hoogwegt Poland, istotnym składnikiem wyrobów przemysłu spożywczego są białka mleka. Te w postaci koncentratów wykorzystywane są przez licznych producentów żywności, co możemy potwierdzić, czytając etykiety na opakowaniach.

Produkty mleczne a zbilansowana dieta

Jeżeli wiemy już gdzie oraz w jakich formach spotkać możemy mleko, należy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto spożywać produkty mleczne. Zajmują one istotne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia – znajdują się na czwartym miejscu, tuż za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami oraz produktami zbożowymi – o czym wielu z nas zapomina.  Są zatem niezbędne, ale nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach. Szczególne znaczenie ma obecność nabiału w diecie dzieci i młodzieży, a także osób starszych. Zawarty w mleku wapń pozytywnie wpływa na budowę kości – wzmacnia je i przyspiesza ich wzrost. Warto przy tym wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, pozwala to bowiem ograniczyć przyswajanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są dla nas korzystne.

Coraz więcej osób decyduje się na świadomą rezygnację z produktów mlecznych. Powodem może być nietolerancja laktozy, alergia na białka mleka lub też przejście na dietę wegańską. Podczas gdy powody zdrowotne są niekwestionowanym argumentem, należy zwrócić uwagę na to, że producenci w odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów oferują już produkty mleczne bez laktozy, co jest niezwykle ważne dla osób cierpiących na jej nietolerancję. Należy bowiem pamiętać, że zastępując nabiał będący cennym źródłem witamin i składników odżywczych, musimy znaleźć inne produkty, które nam ich dostarczą w jego miejsce.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz