Artykuł sponsorowany

Dieta na niedoczynność tarczycy – główne założenia

Dieta na niedoczynność tarczycy – główne założenia

Dieta chorych na tarczycę odgrywa niezwykle ważną rolę w postępowaniu leczenia patologii tarczycy. Niedoczynność tarczycy jest zespołem objawów, które wynikają z niedoboru hormonów tarczycy. Zastosowanie diety ma przede wszystkim poprawić pracę gruczołu. Dostarczenie organizmowi cennych składników z pożywienia pozwala wspomóc prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. W tym przypadku rozpisaniem diety zajmuje się dietetyk, który po wykonaniu wywiadu tworzy dla chorego jadłospis. Jakie są główne założenia diety w niedoczynności tarczycy? Co jeść, a czego unikać?

Niedoczynność tarczycy – przyczyny i objawy

Choroba niedoczynności tarczycy powstaje w wyniku zmniejszenia produkcji hormonów T3 i T4. Schorzenie zwykle wywołane jest chorobą Hashimoto, wycięciem gruczołu tarczycy lub rzadkim niedoborem jodu. We wszystkich przypadkach leczenie polega na zmianie jadłospisu. Dieta w niedoczynności tarczycy ma charakter wspomagający i przyspieszający przemianę materii. Najczęstszymi objawami niedoczynności tarczycy są zaparcia, przyrost masy ciała, duszności, sztywność mięśni, obniżone libido, łamliwość włosów, bóle głowy, chroniczne zmęczenie, a nawet depresja. Choroba może objawiać się w różnoraki sposób, dlatego kluczowe jest przeprowadzenie odpowiednich badań, zweryfikowanie poziomu hormonów w organizmie. Kuracja to nie tylko leczenie farmakologiczne, lecz także dobrze przygotowana dieta, którą tworzy dietetyk.

Jaka dieta na niedoczynność tarczycy?

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna być przede wszystkim urozmaicona, prawidłowo zbilansowana i przygotowana przez dietetyka. Dobrze rozpisany jadłospis pomoże przyspieszyć procesy metaboliczne i zapobiegnie wahaniom wagi. Dieta na niedoczynność tarczycy powinna zawierać produkty bogate w jod oraz błonnik. Należy unikać cukru w każdej jego postaci, a także ograniczyć spożywanie dań smażonych. Z diety należy wyeliminować produkty, które ograniczają przyswajanie jodu, a są to m.in. warzywa kapustne, soja spożywana w nadmiarze oraz orzeszki ziemne. 

Dieta tarczycowa niedoczynność – co jeść?

Niedoczynność tarczycy u każdego człowieka może objawiać się w różnoraki sposób. Oznacza to, że dieta sporządzana jest według potrzeb chorego. Jak podkreśla dietetyk online z "Twoje Zdrowie" Profilaktyka I Dietoterapia Mgr Beata Czerska, podstawą diety na niedoczynność tarczycy są ryby. Dostarczają one organizmowi zdrowych tłuszczy i jodu. Zaleca się spożywanie produktów wielozbożowych zawierających błonnik. Jeśli sięgasz po mięsa, wybieraj chude jego odmiany, np. kurczaka, królika, czy indyka. Do przygotowania potraw używaj wyłącznie olei roślinnych i oliwy z oliwek. Unikaj spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych. Ze swojej diety całkowicie wyeliminuj żywność przetworzoną i fast foody.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz