Artykuł sponsorowany

Czym są biocydy i jakie są ich rodzaje?

Czym są biocydy i jakie są ich rodzaje?

Choć rzadko sobie zdajemy z tego sprawę, to w środowisku dookoła nas żyje mnóstwo drobnoustrojów – organizmów, tak małych, że nie da się ich zobaczyć gołym okiem. Bakterii, grzybów, pleśni. Niektóre z nich mogą mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego konieczne jest zwalczanie ich specjalnymi substancjami, nazywanych biocydami

Czym są biocydy?

Termin „biocyd” stanowi połączenie dwóch słów pochodzących z języka łacińskiego – „bio” oznaczającego „życie” oraz „cida” (cidere) oznaczającego „zabijać”. Jak nietrudno się domyślić biocydami nazywamy wszelkie substancje, które wykorzystywane są do zwalczania różnego rodzaju organizmów – drobnoustrojów chorobotwórczych w środowisku (np. w wodzie lub powietrzu), chwastów i pasożytów, szkodników domowych. - Pojęcie biocydów jest bardzo szerokie i obejmuje zarówno środki naturalne, takie jak zioła posiadające właściwości bakteriobójcze, które można stosować w kuracji, jak i syntetyczne – do tej kategorii zaliczamy wszelkie związki chemiczne, wykorzystywane między innymi do uzdatniania wody wyjaśnia specjalista firmy Global Concepts 2000 Polska.

Rodzaje biocydów

Wśród biocydów można wymienić bardzo wiele substancji. Do najpowszechniej stosowanych należą:

  • Bakteriocydy – czyli substancje używane w celu zabijania żywych komórek bakterii lub hamowania ich rozwoju. Do tej kategorii zaliczamy między innymi antybiotyki, chemioterapeutyki oraz środki dezynfekujące i antyseptyczne
  • Fungicydy – są to substancja wykorzystywane do zwalczania grzybów atakujących rośliny. Ich nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa „fungus”, oznaczającego „grzyb”. Mechanizm działania fungicydów opiera się na zahamowaniu po kolei procesów oddychania grzyba, zablokowaniu syntezy białek oraz uniemożliwienia wymiany chemicznej między komórkami grzyba a środowiskiem.
  • Herbicydy – od łacińskiego „herba” czyli trawa. Są to substancje przeznaczone do zwalczania chwastów w uprawach. Ze względu na rodzaj działania wyróżniamy herbicydy totalne oraz selektywnie niszczące
  • Zoocydy – do tego rodzaju biocydów zaliczamy wszelkie substancje do zwalczania szkodników zwierzęcych, czyli między innymi gryzoni (rodentocydy), owadów (insektycydy), roztoczy (akarycydy), czy mięczaków (moluskocydy). Do tej grupy zaliczane są również tak zwane repelenty, czyli środki odstraszające.

Choć biocydy w większości przypadków produkowane są z myślą o zwalczaniu konkretnych typów organizmów żywych, należy pamiętać, że nie są obojętne dla środowiska oraz zdrowia człowieka. Należy je stosować bardzo ostrożnie, żeby nie zaszkodzić organizmom pożytecznym, np. pszczołom, roślinom uprawnym, czy bakteriom tworzącym naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka. Wyjątkiem są biocydy wykorzystywane do uzdatniania wody – produkowane są pod kątem usuwania szkodliwych drobnoustrojów i stosowane w niewielkich ilościach.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz