Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o jabłkach z odmiany ligol? Sprawdź opinię specjalistów z firmy Prima Group!

Co warto wiedzieć o jabłkach z odmiany ligol? Sprawdź opinię specjalistów z firmy Prima Group!

Jabłka to owoce cieszące się w Polsce ogromną popularnością i występujące w wielu odmianach. Jedną z najpopularniejszych są tzw. ligole, które zdecydowana większość osób ceni nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za to, że mają bardzo uniwersalne zastosowanie i świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw. Wiedza na ich temat jest jednak wśród klientów dość ogólna, co sprawia, że jabłka te nie są doceniane tak, jak powinny. Z jakimi zatem informacjami na ich temat warto się zapoznać?

Co wyróżnia ligole na tle innych odmian jabłek?

Z pewnością należy zacząć od informacji, że ligole to odmiana polska. Dojrzałe owoce są duże i kuliste, a ich skórka – mocna oraz błyszcząca. Jak podkreślają doświadczeni specjaliści z firmy Prima Group, którzy od lat świadczą usługi w zakresie sprzedaży oraz dystrybucji jabłek – na tle innych odmian ligole subtelnie wyróżniają się również swoim kolorem. Ich barwa przyjmuje zazwyczaj zielonkawo-żółty odcień z czerwonymi rumieńcami.

Jeżeli natomiast chodzi o smak, to jabłka te z pewnością przypadną do gustu osobom, które gustują w słodko-kwaśnych klimatach. Warto tutaj podkreślić, że odczucia na języku nie będą zdominowane w tym przypadku ani przez kwaśność, ani przez słodkość. Smak postrzegany jest przez znawców jako doskonale zbilansowany, co stanowi oczywiście zaletę samą w sobie.

Jakie zastosowanie mogą mieć ligole?

Cechą charakterystyczną owoców z tej odmiany jest również ich miąższ, który określa się jako kruchy, kremowy i jednocześnie soczysty. To właśnie on sprawia, że ligole bardzo często wykorzystuje się do przygotowania niezwykle smacznych soków, kompotów oraz koktajli – w tym również tych z zawartością alkoholu. To jednak nie wszystko. Jak słusznie zauważają fachowcy z firmy Prima Group – po obraniu owoce z tej odmiany nie czernieją, co sprawia, że doskonale nadają się one do różnego rodzaju sałatek.

Jeżeli natomiast chodzi o pieczenie ciast lub innych słodkości, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby ligole zastosować. Trzeba mieć jednak na uwadze, że na rynku dostępne są inne odmiany, które w tym celu sprawdzą się znacznie lepiej. Mowa tutaj przede wszystkim o papierówkach, antonówkach czy o szarej renecie, które nadają wypiekom ciekawszych właściwości smakowych. Podobnie cała sprawa wygląda w przypadku dań mięsnych. Tutaj ligole także można zastosować, acz warto rozważyć, czy takie postępowanie rzeczywiście zagwarantuje spodziewane efekty. Nie zmienia to jednak faktu, iż jabłka te – jako odmiana polska – cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz