Grypa żołądkowa – jak leczyć „jelitówkę”?

Grypa żołądkowa – jak leczyć „jelitówkę”?

Grypa żołądkowa jest chorobą układu pokarmowego, którą wywołują rota wirusy, norowirusy i adenowirusy. Wnikają one w błonę śluzową jelita, niszcząc ją i powodując nieprzyjemne objawy. Jelitówka utrudnia codzienne funkcjonowanie i znacznie obniża komfort życia. Warto wiedzieć, jak ją leczyć i co robić, by jej uniknąć.

Co wywołuje grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa jest chorobą zakaźną układu pokarmowego, która obejmuje żołądek i jelita. Najczęściej jest ona wywoływana przez adenowirusy, które mogą przeniknąć do naszego organizmu drogą pokarmową lub kropelkową. Ile trwa grypa żołądkowa? Jelitówka nie jest groźna – trwa nie dłużej niż tydzień, a czasem jej objawy ustępują po 2-3 dobach. Najcięższy przebieg może mieć u małych dzieci, dlatego w przypadku choroby malucha najlepiej udać się do pediatry.

Jakie są objawy grypy żołądkowej?

Objawy grypy żołądkowej występują zazwyczaj po 2 dniach od momentu zarażenia.  Początkowo pojawia się zmęczenie i uczucie pogorszenia samopoczucia. Następnie występują:

  • Biegunka
  • Nudności i wymioty
  • Wysoka gorączka
  • Osłabienie
  • Ból brzucha
  • Ból głowy
  • Brak apetytu
  • Bóle mięśniowe
  • Dreszcze

Jak leczyć grypę?

Nie istnieją konkretne leki, które pomagają w wyeliminowaniu choroby. Leczenie grypy żołądkowej polega głównie na łagodzeniu jej objawów i uzupełnianiu płynów. Najlepiej sprawdzi się woda niegazowana i herbatki ziołowe z mięty, szałwii, czarnego bzu oraz ziela świetlika. W uzupełnieniu minerałów utraconych podczas wymiotów pomogą elektrolity. Silną biegunkę zmniejszysz loperamidem, diosmektytem i racecadotrilem. Wskazane jest również spożywanie preparatów zawierających tzw. dobre bakterie, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Należy unikać soków, mleka oraz kawy. Po ustąpieniu wymiotów można przyjmować lekkie potrawy – gotowane mięso, rosół i ryż. Na wysoką temperaturę pomogą z kolei okłady na czoło i pachwiny. W leczeniu bardzo ważny jest również odpoczynek chorego. Na czas choroby najlepiej zostać w domu.

Szczególnie niebezpieczna jest grypa żołądkowa u dzieci i osób starszych. Gdy zachoruje dziecko, konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem. Do czasu wizyty maluchowi należy podawać wodę mineralną, napar z kopru włoskiego lub mięty. Jest to niezbędne, aby zapobiec odwodnieniu, które może być groźne dla młodego organizmu.

Grypa żołądkowa w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży, a zachorowałaś na grypę żołądkową, nie masz się czym martwić. Wirus grypy żołądkowej funkcjonuje tylko w układzie pokarmowym i nie przenika do płodu. Grypa żołądkowa w ciąży może być groźna jedynie, gdy doszło do odwodnienia. W takim przypadku konieczna jest wizyta w szpitalu i dłuższa hospitalizacja. Aby jednak do tego nie dopuścić, ciężarne kobiety muszą szczególnie dbać o nawodnienie organizmu w trakcie choroby.

Jak uchronić się przed grypą żołądkową?

Grypa jelitowa jest bardzo zaraźliwa, dlatego, aby jej uniknąć, należy przede wszystkim zachować szczególną higienę – myć ręce po każdym kontakcie z chorym, przecierać przedmioty, których używał, zmieniać ręczniki i pościel, myć ręce przed kontaktem z jedzeniem. Zalecane jest również częste wietrzenie pomieszczenia, w którym przebywa chora osoba. W profilaktyce grypy jelitowej bardzo ważna jest również zdrowa dieta oraz dbałość o kondycję. Pomoże również witamina C, która zwiększy odporność naszego organizmu.

W przypadku niemowląt stosuje się szczepienia przeciwko rota-wirusom, które są najczęstszą przyczyną jelitówki. Chronią one przed kilkoma szczepami wirusa i zmniejszają objawy choroby w przypadku zarażenia pozostałymi.

Oceń artykuł (3)
2,7
Komentarze
Dodaj komentarz