Witamina D, czyli witamina niezbędna zimą
Czy wiesz, jak dbać o zdrowie zimą? Szczególnie w mroźne i pochmurne dni jesteśmy narażeni na niedobór witaminy D. Brak słońca i częste przebywanie w pomieszczeniach przyczyniają się do wzmożonego zapotrzebowania na tę ważną witaminę. Sprawdź, jak uzupełnić braki i jakie produkty, zwierają witaminę D. Czy wiesz, że witaminę D można przedawkować? Dowiedz się, jakie są objawy i groźne skutki przedawkowania.
Za co odpowiada witamina D?
Witamina D odpowiada za właściwy rozwój i mineralizację kości. Dzięki witaminie D do kości wchłaniany jest dostarczany z pożywienia wapń i fosfor w odpowiednich proporcjach. Szczególnie jesienią i zimą wiele osób jest narażonych na brak witaminy D. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka – możesz mieć niedobór tej witaminy, jeśli:
- rzadko przebywasz na słońcu,
- cierpisz z powodu marskości wątroby,
- masz przewlekłą niewydolność nerek,
- przyjmujesz leki, np. leki przeciwpadaczkowe,
- nieprawidłowo się odżywiasz, więc twoja dieta jest uboga w witaminy.
Jakie są objawy braku witaminy D?
O tym, że masz niedobór witaminy D, mogą świadczyć m.in.:
- częste bóle mięśni niezwiązane z nadmiernym wysiłkiem,
- bóle kości,
- choroby jamy ustnej,
- problemy ze snem,
- biegunka,
- nadciśnienie,
- utrata apetytu i niesmak w ustach,
- silne bóle miesiączkowe,
- kłopoty z widzeniem,
- spadek odporności i ogólne osłabienie.
Jakie są skutki niedoboru witaminy D?
Skutkiem niedoboru witaminy D u dorosłych jest pojawienie osteoporozy i rozmiękania kości. Lekarze wskazują, że niezbędna jest suplementacja witaminy D u niemowląt i dzieci, u których niedobór objawia się krzywicą żeber czy nadmiernie płaską głową. Badania wskazują, że niedobór tej witaminy w czasie życia płodowego może być przyczyną uszkodzenia mózgu i rozwoju autyzmu.
Brak witaminy D osłabia mięśnie, więc pojawiają się kłopoty z poruszaniem i częste skurcze. Poza tym brak odpowiedniej suplementacji sprzyja otyłości, a także może dojść do rozwoju groźnych chorób układu krążenia, m.in. nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy.
Osoby nieuzupełniające witaminę D są narażone na ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby autoimmunologiczne, np. stwardnienie rozsiane. Skutkiem niedoboru może być również rozwój nowotworów. Warto pamiętać, że witamina D jest nazywana witaminą młodości, więc osoby z jej niedoborem są narażone na szybciej postępujący proces starzenia.
Co zawiera witaminę D?
Jak uchronić się przed niedoborem witaminy D? Zmień dietę i nawyki. Staraj się przebywać jak najdłużej na słońcu i nawet zimową porą znajdź chwilę na spacer. Witaminę D znajdziesz w rybach – szczególnie śledziach, makrelach i sardynkach. Warto też codziennie pić mleko, jeść ser żółty i żółtko jaj. Wchłanianie witaminy do organizmu przyśpieszają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosforany i witaminy A, C i E. Z kolei na zaburzenie jej wchłaniania wpływa alkohol oraz glikokortykosteroidy.
Okazuje się odpowiednia dieta, szczególnie w okresie, gdy większość dni jest pochmurna, nie wystarcza. Naturalne źródła witaminy D, ze względu na ograniczone możliwości ich spożywania, nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu człowieka na witaminę D. Dlatego o tej porze roku konieczna jest jej suplementacja. Preparaty z wysoką zawartością witaminy D dostaniesz w aptekach lub sklepach zielarskich.
Czy można przedawkować witaminę D?
Niestety, każdą witaminę można przedawkować, w tym również witaminę D. Jej niedobór jest groźny dla naszego organizmu, ale nadmiar może być wyjątkowo niebezpieczny, dlatego nie wolno przesadzić z nadmierną suplementacją. W tym celu warto poddać się badaniom poziomu witaminy we krwi.
Możesz mieć nadmiar witaminy D, jeśli:
- odczuwasz nagłe osłabienie
- cierpisz z powodu nudności lub biegunek
- tracisz apetyt i odczuwasz zwiększone pragnienie
- obserwujesz nadmierną potliwość
- masz częste bóle głowy i oczu
Przedawkowanie witaminy D jest toksyczne i może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań, m.in. zaburzeń pracy serca, a także rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek.