Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu? Objawy, skutki i leczenie zakwaszenia

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu? Objawy, skutki i leczenie zakwaszenia

Masz częste bóle głowy? A może odczuwasz ciągły głód i masz nieodpartą chęć na słodycze? Czynnie uprawiasz sport i nagle zauważasz spadek formy? Oznacza to, że być może twój organizm jest zakwaszony. Dowiedz się, jak sprawdzić zakwaszenie organizmu i jakie są skutki ignorowania objawów. Przeczytaj wskazówki, jaka dieta jest najlepsza w leczeniu zakwaszenia.

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?

Krótkotrwałe zakwaszenie nie daje wyraźnych objawów i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Dopiero długotrwałe zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej powoduje pojawienie się różnych symptomów. Jakie są najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu?

  • kłopoty z trawieniem – wzdęcia, uczucie pełności, nieprzyjemny smak w ustach
  • wzmożony apetyt, szczególnie na słodycze
  • dolegliwości ze strony kręgosłupa, bóle mięśni, zapalenie stawów
  • nadmierne wypadanie włosów
  • pogarszający się stan paznokci
  • próchnica zębów
  • opuchlizna pod oczami
  • zmiany skórne, wypryski na twarzy i nogach
  • częste bóle głowy, migreny, kłopoty z koncentracją
  • osłabienie, obniżenie formy, spadek libido

Podejrzewasz, że coś może być nie tak? Pamiętaj, że lekceważenie dolegliwości może skutkować rozwojem poważnych chorób. Zastanawiasz się, jak sprawdzić zakwaszenie organizmu? Nie jest to nic skomplikowanego, a pomiar możesz wykonać samodzielnie w domu.

Niezbędny będzie test pH, który kupisz w każdej aptece. Test na zakwaszenie organizmu z moczu musisz wykonać zaraz po przebudzeniu, koniecznie na czczo, wcześniej nie należy przyjmować żadnych płynów. Należy zgodnie z instrukcją porównać wynik ze skalą i powtarzać test co kilka dni.

Co powoduje zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie powoduje nadmiar kwasów w organizmie. Prawidłowe pH krwi powinno wynosić w granicach 7,35 – 7,45. Przyczyną zakwaszenia jest zbyt niski poziom składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i potas. Przede wszystkim odpowiada za to nieprawidłowa dieta, czyli jedzenie wyłącznie produktów przetworzonych, a także nadmierne spożywanie soli i cukrów. Niestety obecnie w diecie wielu osób przeważają fast foody i słodycze. Warto pamiętać, że do zakwaszenia przyczynia się również spożywanie produktów zbożowych w dużych ilościach. Zakwaszenie często dotyka też sportowców, którzy stosują dietę wysokobiałkową.

Co jeść, gdy organizm jest zakwaszony?

Na zakwaszenie organizmu nie pomogą raczej suplementy z apteki, a jedynym skutecznym rozwiązaniem jest zmiana odżywiania lub wizyta u dietetyka. Prawidłowa dieta jest szczególnie ważna, by zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Przede wszystkim jedz dużo warzyw i owoców, które zawierają cenne składniki odżywcze i oczyszczają organizm z toksyn. Nie zapomnij też o nawadnianiu organizmu. W diecie eliminującej zakwaszenie polecane jest również picie wody z octem jabłkowym. Postaw też na zdrowe tłuszcze – oliwę z oliwek i olej lniany. Bezwartościowy makaron możesz zastąpić zdrową kaszą jaglaną.

Czego należy unikać lub spożywać w małych ilościach?

  • przetworzonych produktów
  • glutenu, czyli produktów zbożowych
  • jajek
  • nabiału, serów, mleka
  • mięsa
  • słodyczy
  • kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych

Jeśli zmiana diety nie pomaga, a objawy się nasilają, koniecznie skontaktuj się z lekarzem. Być może przyczyna pojawienia się różnych symptomów wynika z rozwoju innej choroby. Niektórzy po konsultacji lekarskiej w leczeniu zakwaszenia organizmu poza zmianą stylu życia stosują też oczyszczanie jelit.

Jakie są skutki zakwaszenia organizmu?

Skutki zakwaszenia to przede wszystkim zatrzymywanie wody w organizmie, co związane jest z pojawianiem się opuchlizny. Zakwaszony organizm powoduje szereg nieprzyjemnych dla zdrowia dolegliwości, które utrudniają codzienne funkcjonowanie – od bólów głowy, przez nieestetyczne wypryski, po spadek odporności i problemy z samopoczuciem. Mogą pojawić się nawet stany depresyjne. Przewlekłe zakwaszenie może doprowadzić do groźnych schorzeń. Lekceważenie objawów może skutkować rozwojem nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia, a nawet chorób nowotworowych.

Oceń artykuł (2)
5,0
Komentarze
Dodaj komentarz