Artykuł sponsorowany

Rola tłuszczu w wyrobach cukierniczych. Sprawdź, dlaczego warto zaopatrywać swoją cukiernię w Świętokrzyskim Centrum Piekarsko Cukierniczym „As-Polzap”

Rola tłuszczu w wyrobach cukierniczych. Sprawdź, dlaczego warto zaopatrywać swoją cukiernię w Świętokrzyskim Centrum Piekarsko Cukierniczym „As-Polzap”

Tłuszcz to składnik niezbędny do wytworzenia niemal każdego wyrobu cukierniczego. Zawierają go wszystkie ciastka, torty, rogaliki i inne łakocie. Nic dziwnego więc, że tak wiele od niego zależy. Tłuszcz złej jakości potrafi zniszczyć najlepszy przepis. Substancje z tej kategorii warunkują to, jak zachowuje się ciasto zarówno przed upieczeniem, jak i po nim. To od nich zależy jakość miękiszu, a także to, co najważniejsze dla wszystkich amatorów – słodyczy smak i zapach. Świętokrzyskie Centrum Piekarsko Cukiernicze „As-Polzap” dostarcza wysokiej jakości produkty spożywcze do cukierni, piekarni i lodziarni. Przekonaj się sam.

Jaka jest zawartość tłuszczu w produktach cukierniczych?

Bardzo trudno wyobrazić sobie wyrób cukierniczy bez tłuszczu. Wprawdzie nie dodaje się go do ciasta biszkoptowego, ale ono samo często pokrywane jest polewami i kremami, które już zawierają tłuszcz. To, ile znajdziemy go w danym ciastku, cieście czy rogaliku, zależy od zastosowanego przepisu. W przypadku produktów opartych na tak zwanych tradycyjnych recepturach – czyli tworzonych bez udziału substancji dodatkowych – zawartość tłuszczu wynosi często nawet ponad dwadzieścia pięć procent całości. Niegdyś najpopularniejsze były przede wszystkim tłuszcze odzwierzęce, takie jak smalec czy masło.

Współcześnie, ze względów ekonomicznych, moralnych i użytkowych stosuje się głównie margaryny i inne tłuszcze roślinne. Jednym z dystrybutorów wysokiej jakości tłuszczów używanych w piekarnictwie jest Świętokrzyskie Centrum Piekarsko Cukiernicze „As-Polzap”. W jego ofercie znajdziemy różnego typu margaryny, oleje i inne tłuszcze spożywcze, jak również nabiał (masło, mleko, śmietana, ser), produkty jajeczne, mieszanki piekarnicze, dodatki piekarskie i cukiernicze, dekoracje, czekolady, ziarna oraz bakalie.

Jakie funkcje spełnia tłuszcz w wyrobach ciastkarskich?

Wiemy już, że tradycyjne wyroby składają się w dużej części z tłuszczu. Stosuje się go z kilku głównych powodów. Każdy piekarz wie, jak bardzo dodanie tłuszczu – choćby oleju kulinarnego – ułatwia przygotowanie ciasta. Tłuszcz zmniejsza jego kleistość i zwiększa elastyczność. Charakterystyczna, porowata struktura wielu wyrobów piekarniczych wynika z zastosowania tłuszczu. Zwiększa on bowiem zdolność glutenu do zatrzymywania powietrza w cieście. Tłuszcz zabezpiecza ciasto przed wilgocią i przedłuża jego trwałość, a dodatkowo ułatwia wydobycie go z formy.

Gotowe produkty zyskują dzięki niemu wyższą wartość energetyczną. Ponadto, tłuszcze to idealny nośnik substancji smakowych i zapachowych, przez co ich użycie pozwala na kształtowanie pożądanych walorów danego wyrobu cukierniczego. Obecnie tłuszcz stanowi w wielu przypadkach jedyny składnik, który producent dodaje we własnym zakresie. Powszechnieje bowiem stosowanie gotowych mieszanek składników suchych, co zapewnia większą powtarzalność produkcji i stałą jakość wyrobów, a ponadto ogranicza zużycie miejsca magazynowego.

Dlaczego warto podjąć współpracę z As-Polzap?

To przedsiębiorstwo z Kielc jest firmą rodzinną o niemal 30-letniej tradycji. Od początku działalności kluczowymi wartościami w ich pracy jest: uczciwość, solidność, zaufanie i rzetelność.

Zatrudnieni tam fachowcy zajmują się zaopatrzeniem piekarni, cukierni, lodziarni i gastronomii, dostarczając im najwyższej jakości komponenty do udanych wyrobów. Zapewniają swoim klientom, pomocą technologiczną oraz doradztwo w zakresie wyboru najlepszego rozwiązania. Gwarantują dostawę towarów bezpośrednio do klienta.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz