Artykuł sponsorowany

Rynek żywności ekologicznej – najzdrowsze produkty spożywcze

Rynek żywności ekologicznej – najzdrowsze produkty spożywcze

Ekorynek w Polsce jest wart ponad siedemset milionów złotych, a każdego roku jego wartość rośnie. Dzieje się tak w związku ze zwiększoną świadomością społeczną dotyczącą doboru odpowiedniego jedzenia, a także korzystania z naturalnych metod wspomagających zdrowie – ekologicznych suplementów diety. Dane statystyczne wykazują, że popyt na ekoprodukty stale rośnie, a rynek wciąż jest nienasycony. Powoduje to powstawanie nowych sklepów stacjonarnych oraz internetowych oferujących żywność ekologiczną.

Kanały dystrybucji żywności ekologicznej

Na terenie Polski działa ponad 800 placówek zajmujących się sprzedażą ekologicznej żywności. Najczęściej są to jednak sklepy w dużych miastach – w tych poniżej 100 tysięcy mieszkańców trudno znaleźć dobry punkt sprzedażowy. Na szczęście rynek zdrowej żywności jest bardzo innowacyjny i otwarty na dystrybucję przez Internet. Umożliwia to wprowadzenie na niego wielu produktów w sprzedaży detalicznej oraz hurtowej. Najlepsi dystrybutorzy, tacy jak sklep Dary Natury, oferują swoje produkty zarówno w sklepie stacjonarnym, jak i internetowym. Dzięki temu baza ich klientów stale rośnie, i nie jest to związane tylko i wyłącznie z udogodnieniem procesu sprzedażowego, ale z potwierdzoną jakością towarów.

Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowa?

Żywność ekologiczna nie zawsze powinna być zaliczana do żywności zdrowej – należy dokładnie należy sprawdzać, jakie produkty sprzedaje dany sklep. Jeśli w jego ofercie znajdują się towary pozbawione barwników, substancji konserwujących i innych szkodliwych składników, możesz być pewien, że dystrybuowana żywność jest rzeczywiście zdrowa. Ta nazywana przez niektóre sklepy żywnością ekologiczną nie spełnia czasem najwyższych norm jakościowych. Produkty eko i bio muszą być w 95% wytwarzane ekologicznymi metodami – zalicza się do nich odpowiednie pola uprawne, określony rodzaj gleby czy też korzystanie tylko z nawozów naturalnych.

Działania lecznicze żywności ekologicznej

Sprawdzona żywność ekologiczna – nie ta tylko tak nazywana – bardzo często wykazuje właściwości zdrowotne. Obniża poziom cholesterolu, wpływa na lepsze samopoczucie, nie powoduje gromadzenia metali ciężkich w organizmie, a także ma działanie uspokajające – działanie takie wykazują zwłaszcza różnego rodzaju herbaty, takie jak herbata czarna bio, ekologiczna herbata zielona,  herbata czekoladowa czy herbata tulsi chai. Najlepsze sklepy ze zdrową żywnością są w stanie zaproponować swoim klientom szereg naparów, które świetnie wpływają na bezsenność, zaparcia, bóle mięśniowe czy choroby, takie jak grypa. Warto zapoznać się również z asortymentem nasion i ziaren, a także suplementów ekologicznych. Coraz więcej osób skłania się ku naturalnej suplementacji i stosuje błonnik pokarmowy aroniowy, korzeń maca, jęczmień młody, a także różnego rodzaju mieszanki witaminowe.

Produkty – nabiały, mięsa, ryby, soki

Wyróżnikiem najlepszych sklepów ze zdrową żywnością jest oferowanie pełnego asortymentu produktowego. To właśnie dzięki niemu klienci mogą porzucić robienie zakupów w zatłoczonych hipermarketach z produktami pasteryzowanymi i zakonserwowanymi. W dobrym sklepie z żywnością naturalną można znaleźć wyselekcjonowane nabiały, warzywa i owoce, mąki, orzechy, migdały, kremy, pasty, ryby, a także napoje i słodkości. Warto skłonić się również ku naturalnym kosmetykom.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz