Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Sekretem idealnej pizzy jest ciasto. To od niego zależy, czy ten włoski przysmak rozbudzi nasze kubki smakowe, czy może wyląduje w koszu na śmieci. Jesteś fanem kuchni śródziemnomorskiej? Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić najlepsze ciasto na pizzę, na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać. Zobaczysz, że to nic trudnego! Weź sobie nasze rady do serca i zrób pizzę, która podbije podniebienia Twoich gości!

Czego będziesz potrzebować?

Do zrobienia ciasta niezbędne będą:

  • 15 g drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • Zioła do smaku (niekoniecznie)

Aby stworzyć idealny sos, potrzebujesz:

  • 500 ml przecieru z pomidorów (lub kilka miękkich pomidorów w całości)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki soli i cukru
  • Pieprz

Od tego, w jakich proporcjach dodasz składniki, zależy, jakie ciasto otrzymasz. Jeśli chcesz, by pizza była lekka i puszysta, wybierz mąkę niskiego typu. Dodaj również więcej cukru.

Lubisz chrupiące, cienkie ciasto na pizzę? Zdecyduj się na mąkę typu 720, 650 lub 550, a soli i cukru dodaj po łyżeczce. Pamiętaj też o oliwie, która sprawi, że ciasto na pizzę będzie wilgotne i chrupiące.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Przygotowałeś już wszystkie składniki? Teraz czas zabrać się za przygotowanie ciasta. Najpierw rozpuść drożdże w połowie wody z cukrem i łyżką mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.  Następnie połącz rozczyn z solą, mąką i resztą składników.

Ciasto powinieneś wyrabiać dość długo – około 15 minut. Możesz robić to ręcznie lub zdecydować się na użycie malaksera. Jeśli ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znaczy, że jest już gotowe. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem kuchennym i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer. Aby ciasto na pizzę włoską wyrosło, potrzebuje temperatury około 25-26 stopni.

W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotuj przecier pomidorowy i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników – zioła prowansalskie, sól, cukier oraz pieprz. Następnie gotuj mieszankę przez około 20 minut, a potem odstaw do ostygnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować. Przedtem jednak zastanów się, jaką pizzę chcesz przygotować? Czy ma być okrągła, czy może prostokątna? Jakiej grubości ma być spód? Pamiętaj też, że wypiekane w piekarniku ciasto jeszcze podrośnie.

Ciasto na pizzę najlepiej jest wałkować porządnym wałkiem, ale jeśli go nie posiadasz, możesz wykorzystać np. pustą butelkę po winie. Przyda ci się również silikonowa mata, dzięki której ciasto nie będzie przywierać do podłoża. Pamiętaj, by co jakiś czas posypywać ją mąką.

Rozwałkowane ciasto przełóż na formę do pieczenia. Nałóż na nie przygotowany wcześniej sos pomidorowy, posyp startym serem i dodaj ulubione składniki – kawałki kurczaka, szynkę, pieczarki lub warzywa – a następnie włóż do piekarnika. Pizzę piecz w około 225 stopniach przez 15-20 minut. Czas ten możesz skrócić, jeśli użyjesz kamienia do pizzy.

Jesteś wprawionym kucharzem? Spróbuj rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, a pizzę piec na najniższej półce około 6 minut. Jeśli chcesz sprawdzić, czy placek jest już gotowy, zajrzyj pod jego spód. Jeśli jest przyrumieniony, to znaczy, że możesz pizzę możesz już podawać.

Czy ciasto na pizzę można mrozić?

Przygotowałeś za dużo ciasta? W takiej sytuacji możesz je zamrozić – zarówno surowe, jak i wypieczone w formie gotowego spodu. Pamiętaj jednak, że surowe ciasto podczas rozmrażania może zwiększyć swoją objętość! Ile możesz je przechowywać? Najlepiej do 3 miesięcy. W tej sytuacji możesz zrobić ciasto na zapas, a później jedynie je rozmrozić i dodać ulubione dodatki!

Oceń artykuł (1)
5,0
Komentarze
Dodaj komentarz