Artykuł sponsorowany

Czekolada - pokusa, której nie warto odmawiać

Czekolada - pokusa, której nie warto odmawiać

Dziś, gdy wszyscy chcą być szczupli i fit, dla wielu tabliczka czekolady to uosobienie grzesznego łakomstwa. Wbrew pozorom jednak przysmak ten kryje w sobie wiele składników, które sprawiają, że może mieć on zbawienny wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.

Słodycz inna niż wszystkie

Negatywny wpływ słodyczy na ludzki organizm to fakt powszechnie znany. Niemniej jednak czekoladę można zaliczyć do tych wyjątkowych przysmaków, które w rozsądnych ilościach mogą nam pomóc. Warto pamiętać, że najbardziej korzystna dla zdrowia jest gorzka czekolada. Abyśmy jednak mogli cieszyć się jej właściwościami, powinna być ona wykonana w 100% z organicznych i naturalnych składników, tak jak produkty oferowane przez Equilibrium Marek Głowiak. Czekolada to doskonałe źródło energii, co jest ważne dla osób aktywnych i sportowców, którzy muszą szybko i skutecznie uzupełnić zapasy sił. Wyroby z ziaren kakaowca są także bogate w wapń, żelazo, potas, fosfor oraz witaminy A, D, E i z grupy B. Kakao uznaje się też za bogate źródło magnezu. Jednym z najbardziej pożądanych składników, jakie oferują nam tabliczki czekolady, są flawonoidy występujące w ziarnach kakaowca. Substancje te wstrzymują rozwój komórek nowotworowych, chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym, usprawniają przepływ krwi do mózgu, poprawiając jego funkcjonowanie oraz mają właściwości przeciwutleniające. Czekolada zawiera także dużą porcję błonnika, co wpływa na zmniejszenie apetytu, dając uczucie sytości na długi czas. Jej szczególnym składnikiem jest także teobromina, która kojąco działa na nerw zwany błędnym, odpowiedzialny za niespodziewane ataki kaszlu. Ziarna kakaowca sprawiają, że w naszym organizmie zwiększa się również poziom serotoniny i endorfin. Pierwszy składnik wpływa na nas relaksująco i sprawia, że zmniejsza się nasza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny natomiast to tak zwane "hormony szczęścia", które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Oczywiście czekolada czekoladzie nie równa. Warto sięgać po produkt zawierający jak najwięcej naturalnego kakao.

Naturalne składniki i jakość

Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków, a na rynek trafia coraz więcej wyrobów z ziaren kakaowca, które są produktami najwyższej jakości. Dystrybucją takich właśnie czekolad i nie tylko zajmuje się firma Equilibrium Marek Głowiak z Wrocławia. Swoim klientom oferuje szeroką gamę produktów marki Pacari, które powstały przy użyciu ziaren kakaowca z Ekwadoru i wykonane są całkowicie z organicznych, naturalnych oraz certyfikowanych i koszernych składników. Wszystkie wyroby i cała seria czekolad Pacari jest wolna od glutenu, soi, nabiału, orzechów, oleju palmowego i wszelkich sztucznych składników. Ich oferta obejmuje także owoce w czekoladzie, kakao do picia, surowe ziarna kakaowca i wiele innych najwyższej jakości produktów. Equilibrium Marek Głowiak to firma z pasją, która propaguje zdrowy styl życia, pokazując jednocześnie, jak ważne jest to, co jemy i jak ogromny wpływ ma to na pozostałe sfery naszego życia.      

Jak widać, czekolada kryje w sobie wiele cennych właściwości. I choć zapewne istnieją także inne źródła podobnych składników, to z pewnością nie są one już tak smaczne i nie poprawiają humoru tak skutecznie, jak tabliczka gorzkiej czekolady.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz