7 powodów, dlaczego gruszka jest zdrowa

7 powodów, dlaczego gruszka jest zdrowa

Jesień to sezon na gruszki. Te pyszne owoce są idealne zarówno do jedzenia na surowo, jak i przygotowania smacznych dań oraz przetworów. Gruszki w occie czy może tarta z gruszkami? Wybór należy do Ciebie! Zanim sięgniesz po gruszkowe danie, przekonaj się, ile kalorii oraz jakie właściwości i witaminy ma ten popularny owoc. Sprawdź, które odmiany są najsmaczniejsze.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Dlaczego gruszka jest zdrowa?

Jest zdrowa, bo zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Oto kilka powodów, dla których warto jeść te pyszne owoce. Właściwości gruszki są cenione od lat. Okazuje się, że większość jej odmian:

  1. Obniża ciśnienie krwi ze względu na zawarty w składzie potas. Jedzenie tych owoców zapobiega udarom i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Spożywaj gruszki i zadbaj o swoje serce już dziś.

  2. Chroni przed infekcjami i działaniem wolnych rodników. Skórka owoców zawiera cenne przeciwutleniacze mające działanie antynowotworowe, zmniejszające ryzyko wystąpienia m.in. raka przełyku.

  3. Przyczynia się do wzmocnienia naszych kości, bo zawiera bor, który zatrzymuje wapń. Wybierz sezonowe gruszki na co dzień i zapomnij o osteoporozie.

  4. Wspomaga odchudzanie, ponieważ zawiera sporo błonnika. Osoby na diecie chętnie sięgają po ten przysmak.

  5. To skuteczny sposób na zaparcia – wybieraj miękkie i dojrzałe owoce.

  6. To również rozwiązanie na biegunki – w tym przypadku jedz odmiany cierpkie.

  7. To świetny wybór dla kobiet w ciąży. Gruszki zawierają kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Najlepiej wybierać świeże owoce, które mają wiele cennych składników. Pamiętaj, że nie tylko miąższ zawiera witaminy i minerały, ale także skórka, więc zrezygnuj z obierania owoców. 

Również nalewka z gruszek pomaga na różne dolegliwości. Możesz przygotować ją jesienią i pić zimową porą. Wspomaga układ moczowy, dlatego jest zalecana w zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej. Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym i przyspiesza trawienie.

gruszki

Jakie witaminy ma gruszka?

  • Witaminę C, A, E, K, B6

  • Tiaminę

  • Ryboflawinę

  • Niacynę

  • Kwas foliowy

Ile kalorii ma gruszka? W 100 g znajdziesz jedynie 57 kalorii. W większości owoc składa się z wody i pektyn, które przyczyniają się do uczucia sytości. To szczególnie ważne dla wszystkich osób na diecie odchudzającej.

Kiedy gruszka dojrzewa?

W zależności od odmiany gruszka dojrzewa późnym latem, wczesną jesienią lub nawet zimą. Ważny jest czas zbioru owoców. Jeśli za długo pozostaną na drzewach, mogą stać się brązowe w środku. Gruszki jesienne dojrzewają po 2-3 tygodniach od zerwania i wtedy nadają się do spożycia.

Jaka gruszka jest najsmaczniejsza?

Wszystko zależy od naszego gustu. Różne odmiany gruszek charakteryzują się innym smakiem. Można wyróżnić:

  • odmiany letnie, czyli wczesne – są to przede wszystkim owoce deserowe, idealne do bezpośredniego spożycia.

  • odmiany jesienne – tutaj są zarówno owoce deserowe, jak i przeznaczone na przetwory.

  • odmiany zimowe, czyli późne – głównie nadają się do przechowywania jako weki.

Najbardziej lubiane ze względu na walory smakowe są odmiany jesienne. Gruszki dojrzewające jesienią są twarde i mięsiste, dlatego można je jeść od razu lub przygotować z nich pyszne przetwory. Najbardziej popularnym gatunkiem gruszy jesiennej jest Konferencja, której owoce są soczyste i słodkie.

Smaczne przetwory z gruszek

Jesienią wiele osób chętnie piecze ciasto z gruszkami. Z tych soczystych owoców możesz przygotować też pyszne przetwory oraz inne dania. Sprawdź kilka wskazówek, jak można przygotować gruszki.

Jak suszyć gruszki? Wybieraj twarde odmiany. Obierz owoce ze skórki, usuń nasiona i skrop cytryną, by nie stały się ciemne. Pokrojone owoce możesz położyć na specjalnej siatce do suszenia lub zawiesić w pobliżu kaloryfera. Inna metoda to suszenie gruszek w piekarniku.

Jak karmelizować gruszki? Obrane owoce pokrój na połówki i usuń nasiona. Na patelni rozgrzej dwie łyżki miodu i cukru. Dodaj gruszki, a następnie doprowadź do wrzenia. Możesz dolać też sok z cytryny. Karmelizowane gruszki podawaj jeszcze gorące.

karmelizowane gruszki

Poznaj również trzy przepisy na pyszne ciasta z gruszkami w roli głównej

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (5)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz