7 pomysłów na zimową herbatę

7 pomysłów na zimową herbatę

W mroźne wieczory lubisz spędzać czas w domu z kubkiem czegoś rozgrzewającego? Zwykła herbata już ci się znudziła? A może dopadło cię zimowe przeziębienie? Poznaj ciekawe pomysły na gorącą herbatę z dodatkami. Miód, żurawina, a może goździki? Dowiedz się, jak w kilka chwil wyczarować aromatyczny napar. Przygotuj świąteczny napój i ciesz się chwilą przyjemności.  

Jak zaparzyć zimową herbatę?

Szukasz inspiracji na rozgrzewającą herbatę? Poznaj pyszne przepisy i wybierz ulubiony:

  1. Herbata z cytryną, pomarańczą i goździkami – czyli klasyczna herbata na każdą porę roku. Szczególnie sprawdzi się zimą, bo cytryna zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Pamiętaj jednak, by nie dodawać cytryny do gorącego naparu, tylko ostudzić herbatę. By nadać świątecznego charakteru i podkręcić smak, dodaj jeszcze plastry pomarańczy i goździki.
  2. Herbata z imbirem – numer jeden wśród jesienno-zimowych propozycji na herbatę. Imbir rozgrzewa, więc jest idealny na mroźny wieczór. Możesz dodać też inne korzenne przyprawy i świąteczna herbata gotowa.
  3. Herbata z liści malin i cynamonem – to dobra propozycja na przeziębienie. Liście malin są bogate w antyoksydanty. Parz napar przez 5 minut i dodaj laskę cynamonu. Możesz dorzucić też mrożone maliny. Nie masz pod ręką liści malin ani owoców? Do czarnej herbaty dodaj sok malinowy, plaster cytryny i przyprawy.
  4. Herbata z żurawiną i kardamonem – aromat żurawiny od razu przywołuje na myśl świąteczne wspomnienia. Gotuj owoce żurawiny przez 30 minut i dodaj kardamon. A co powiesz na odświeżającą wersję? Herbata miętowa z dodatkiem suszonej żurawiny jest równie pyszna.
  5. Herbata z lipy z miodem – lipa działa napotnie, łagodzi ból gardła i katar. Przygotuj napar, przestudź i dodaj miód. Słodka zimowa herbatka zwalczy infekcję i umili zimowy wieczór.
  6. Herbata z czystka z jabłkiem herbata z czystka to dobry pomysł na wzmocnienie odporności zimą. By nie było nudno, dodaj plastry jabłka i wzmocnij aromat napoju.
  7. Herbata z mlekiem – a może mleczna wariacja na temat herbaty? Dodaj jeszcze przyprawę do piernika i od razu poczujesz magię świąt.

Jakie są rodzaje herbaty?

Znasz już przepisy na zimową herbatę z aromatycznymi dodatkami. Chcesz urozmaicić smak? Możesz przygotować smaczne warianty na bazie różnych rodzajów herbat. Przyda się porządny zaparzacz do herbaty.

  • Czarna herbata – czyli najbardziej popularny rodzaj herbaty. Jest idealną bazą do przygotowywania naparów z dodatkami. Ma intensywny aromat i wymaga około 5-minutowego parzenia. Pobudza, zmniejsza nadciśnienie, zapobiega próchnicy.
  • Zielona herbata – jest łagodna w smaku i ma delikatny aromat. Sposób parzenia zależy od gatunku herbaty. Jest polecana dla osób odchudzających się, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Poza tym zapobiega nadciśnieniu i zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Czerwona herbata – ma intensywny zapach i smak. Jest wyrazista, dlatego nie każdemu smakuje, jednak ma wiele zalet. Powinny pić ją osoby, które chcą pobudzić układ trawienny i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Poza tym przyda się w czasie zimowej infekcji, bo ma działanie przeciwbakteryjne i wirusowe.
  • Biała herbata – jest zdrowa i smaczna. Charakteryzuje ją delikatny aromat i lekko żółty odcień naparu. Pobudza do działania, więc może być zamiennikiem kawy.

W sklepach znajdziesz też napoje przygotowywane z liści, które jednak nie są herbatami, ale są tak nazywane. Najpopularniejsze z nich to:

  • Herbata Rooibos – to aromatyczny napar przygotowywany z pociętych liści czerwonokrzewu. Zawiera witaminę C, działa uspokajająco, łagodzi ból i dolegliwości żołądkowe.
  • Herbata Yerba Mate – wytwarzana z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma cierpki smak. Zawiera cenne witaminy i kofeinę. Działa moczopędnie i wspomaga odchudzanie.

Czy herbata jest zdrowa?

Oczywiście, że tak. Warto pić herbatę codziennie o każdej porze roku. Zimą pomaga zwalczyć przeziębienie, a z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców dodatkowo wzmacnia swoje działanie.

Dlaczego jeszcze warto pić herbatę? Jest dobra na serce i chroni przed zawałem, poza tym obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, ułatwia trawienie i zapobiega próchnicy zębów. Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz