10 rzeczy, których nie wiesz o imbirze
Imbir jest znany od wieków i chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ze względu na swój pikantny smak dodaje charakteru każdej potrawie. Czy wiesz, jakie cenne właściwości ma ostryż długi? Co niezwykłego kryje się w tej aromatycznej przyprawie? Sprawdź i dowiedz się, jak stosować imbir na co dzień. Przekonaj się już dziś, jak dbać o zdrowie w naturalny sposób.
Jakie właściwości ma imbir?
Zastanawiasz się, na co pomaga imbir? Oto kilka kluczowych zastosowań popularnej przyprawy.
1. Imbir na przeziębienie
Jesienią i zimą może dopaść nas przeziębienie. Ale jest na to naturalny sposób! Zamiast odwiedzać aptekę, zaparz sobie pyszną herbatę z cytryną i imbirem. Ta popularna przyprawa rozgrzewa ciało, więc działa napotnie, poza tym ma działanie przeciwzapalne i odkażające. Jest idealna, gdy masz katar – jej intensywny zapach pomaga pozbyć się uczucia zatkanego nosa. W czasie przeziębienia możesz zastosować gorący napar lub przygotować nalewkę z imbiru, która doda energii i pobudzi organizm do walki z infekcją.
2. Imbir na kaszel
Imbir to nie tylko remedium na katar, ale także towarzyszące przeziębieniu duszności. Jeśli dopadł Cię uporczywy kaszel, przygotuj syrop na bazie miodu, cytryny i świeżego korzenia imbiru. Możesz spożywać go porcjami lub dodawać do wody lub herbaty.
3. Imbir na odchudzanie
Imbir przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm i rozgrzewa. Chcesz schudnąć? Czym prędzej wprowadź do swoich codziennych nawyków poranne picie wody z dodatkiem świeżej rośliny. Do napoju możesz dodać też szczyptę pieprzu. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, powinny stosować przyprawy z umiarem.
4. Imbir na stawy
Masz problemy z bólem stawów, wiec sięgasz po tabletki przeciwbólowe i leki przeciwzapalne? Pamiętaj, że lekarstwa z apteki obciążają wątrobę i nerki. Tymczasem okazuje się, że korzeń imbiru może łagodzić ból i stany zapalne. Za przeciwbólowe właściwości odpowiada gingerol. Zanim więc sięgniesz po lek, wybierz naturalne metody.
5. Imbir na włosy
Imbir możesz zastosować również zewnętrznie w postaci maski na włosy i skórę głowy. Wystarczy, że dodasz starty korzeń lub przyprawę w proszku do odżywki o prostym składzie. Dla wzmocnienia działania możesz dodać też olej arganowy. Maska pobudza cebulki włosów i przyspiesza wzrost, a dodatkowo przyjemnie pachnie, więc przy okazji relaksuje po ciężkim dniu. Takiego naturalnego kosmetyku nie powinny stosować osoby z podrażnieniami i chorobami skóry głowy.
6. Imbir w profilaktyce nowotworowej
Imbir od dawna stosowany jest w kuchni azjatyckiej. Badania dowodzą, że niszczy komórki rakowe oraz przeciwdziała ich namnażaniu. Jeśli chcesz postawić na zdrowe odżywianie i zadbać o zdrowie, wybierz tę pikantną przyprawę.
7. Imbir na bóle miesiączkowe
Imbir łagodzi PMS, więc kobiety skarżące się na intensywne i długotrwałe bóle menstruacyjne, powinny wprowadzić przyprawę do swojej diety.
8. Imbir na migrenę
Jeśli cierpisz na nawracające migreny, również pomyśl o regularnym stosowaniu wody z dodatkiem imbiru. Taki imbirowy napar osłabia ból i towarzyszące mdłości.
9. Imbir w ciąży
Wywar z imbiru łagodzi nudności, dlatego wiele przyszłych mam chętnie po niego sięga. Imbirowa herbata przyda się również, gdy w czasie ciąży dopadnie Cię przeziębienie i nie możesz zastosować leków z apteki.
10. Imbir jako afrodyzjak
Jak już wiadomo, imbir rozgrzewa i pobudza organizm. Przyda się więc nie tylko w czasie przeziębienia. Korzeń imbiru zarówno leczy, jak i podnosi libido, więc zwiększa ochotę na seks.
Jak jeść imbir?
Nie wiesz, jakie potrawy możesz przygotować i do czego pasuje imbir? Sprawdź listę aromatycznych dań i napojów:
Zupa z dyni z imbirem – idealna zupa na jesień? Oczywiście z dodatkiem imbiru i innych korzennych przypraw – kurkumy i cynamonu. Danie jest pyszne i rozgrzewa w zimne oraz ponure wieczory. Jeśli nie jesteś przekonany do dyniowego smaku albo nie wiesz, jak obrać dynię, możesz wykorzystać inne warzywa – zupa marchewkowa z imbirem jest równie aromatyczna.
Kurczak z imbirem – nie masz pomysłu na obiad? Sięgnij po przepisy kuchni indyjskiej, japońskiej czy chińskiej. Azjaci uwielbiają dodawać imbir, który idealnie pasuje do drobiu. Możesz wybrać świeży korzeń, imbir kandyzowany lub marynowany.
Woda z imbirem – nie masz czasu na przygotowanie zdrowego napoju? Wrzuć po prostu starty imbir do ciepłej wody. Możesz dodać też cytrynę i miętę.
Imbir do herbaty – czarna herbata już Ci się znudziła? Dodaj starty korzeń imbiru i podkręć smak. Aromatyczna korzenna herbata pobudza zmysły i relaksuje. Jest idealna na chłodny wieczór i paskudne przeziębienie.
Imbir z miodem – syrop na bazie miodu, cytryny i imbiru to lek na kaszel, ale także dodatek do jesienno-zimowej kawy i herbaty.
Nalewka z imbiru – kolejne lekarstwo na przeziębienie. Nalewka rozgrzewa i pomaga walczyć z chorobą.