Artykuł sponsorowany

Sekrety doskonałej kawy

Sekrety doskonałej kawy

Od filiżanki kawy zaczyna się wiele wspaniałych znajomości. Kawa to wyjątkowy napój, który każdemu kojarzy się z czymś innym – dla jednych to paliwo, niezbędne do dalszej intensywnej pracy, dla drugich przyjemność, chwila dla siebie lub moment na spotkanie z kimś ważnym. Może być biała, czarna, słodka lub gorzka – ważne, żeby była pyszna i aromatyczna. I właśnie o tym, jak taką zrobić, piszemy w naszym poradniku.

Zaczyna się od ziarna

Podstawą dobrej kawy jest ziarno – znaczenie ma jego odmiana oraz odpowiedni sposób palenia. Najczęściej stosowaną odmianą kawy w domach, biurach i kawiarniach jest Arabica – to kawa lekko kwaskowa, o subtelnym, owocowym posmaku aczkolwiek zależy to od kraju pochodzenia ziarna. Taka kawa jest dość delikatna, w przeciwieństwie do drugiej z popularnych odmian – Robusty, która jest znacznie bardziej gorzka. Wraz z mocniejszym smakiem idzie też większa zawartość kofeiny. Ziarna muszą być starannie wyselekcjonowane i odpowiednio palone. Mielić należy je dopiero bezpośrednio przed przyrządzeniem kawy – to gwarantuje nam najlepszy aromat.

Dobry ekspres do kawy

Jeśli zależy nam, by kawa zawsze była naprawdę pyszna, powinniśmy zainwestować w dobry ekspres. Ekspres ciśnieniowy do kawiarni powinien być obsługiwany ręcznie tzw. kolbowy. Znaczenie ma także to, w jaki młynek będzie wyposażony lokal oraz jaki stopień mielenia jest ustawiony na urządzeniu – prawidłowy stopień mielenia pozwoli nam osiągnąć espresso (ok.25-35ml) w czasie 25-30 sekund. Jeśli prowadzimy lokal, w którym panuje duży ruch, powinniśmy zdecydować się na ekspres dwu lub trzy grupowy, który umożliwi przygotowanie kilku filiżanek kawy jednocześnie. W biurze czy w domu wystarczy ekspres automatyczny, który sam zmieli i wydozuje kawę oraz jeżeli posiada taką funkcję to samoczynnie spieni mleko do pysznego cappuccino lub latte. Do obsługi ekspresu kolbowego potrzebny jest profesjonalny barista. Ekspres automatyczny doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie kawa jest ważnym dodatkiem a do jej przygotowania nie potrzeba specjalnej uwagi i umiejętności – zaparzony w ten sposób napar na pewno zasmakuje gościom w naszym domu lub klientom w firmie.

Wszystko, co potrzebne do codziennego przygotowywania doskonałej kawy, znajdziemy na przykład w ofercie firmy Gastromat.

Zajmujemy się wyposażeniem barów, restauracji oraz lokali usługowo-gastronomicznych. Jesteśmy autoryzowanym przedstawicielem firmy Saeco Professional. Poza tym prowadzimy serwis ekspresów do kawy kolbowych oraz domowych. Zapewniamy zaopatrzenie w kawy ziarniste, mielone i rozpuszczalne, w naszym asortymencie są też herbaty pakowane kopertowo oraz wszystko, co niezbędne do spożycia ciepłego napoju, czyli filiżanki, szklanki do latte, łyżeczki koktajlowe, cukier w paluszkach, ciasteczka do kawy – mówi przedstawiciel tego przedsiębiorstwa.

Poszukując idealnych rozwiązań, pozwalających codziennie cieszyć się aromatyczną, pyszną kawą, warto polegać na doświadczeniu pracowników firmy z tak ogromnym doświadczeniem na rynku.

Opracowanie:
Białystok, Jurowiecka 52
tel. 85 748 22 26
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz