Artykuł sponsorowany

Lekkostrawne, ekologiczne i po prostu zdrowe – dlaczego warto postawić na produkty z koziego mleka?

Lekkostrawne, ekologiczne i po prostu zdrowe – dlaczego warto postawić na produkty z koziego mleka?

Kozie mleko jest zdrowe i bardziej lekko strawne od mleka krowiego. Produkty przygotowane na bazie koziego mleka służą wszystkim – także alergikom. Fantastyczne kozie sery i twarogi wracają do łask – coraz częściej można je spotkać nawet w zwykłych sklepach. Jednak najlepsze kozie produkty to z całą pewnością te, które powstają w ekologicznych zakładach przetwórstwa, które szanują naturę i tradycję.

Samo zdrowie

Jeśli w naszym jadłospisie wciąż brakuje produktów z koziego mleka, najwyższy czas wprowadzić je do codziennej diety. Warto to zrobić przede wszystkim ze względu na nasze zdrowie.  Kozie mleko służy każdemu – można je podawać nawet czteromiesięcznym dzieciom. Produkty z koziego mleka zaleca się także alergikom, seniorom, astmatykom, kobietom w ciąży, osobom, które przebyły ciężką chorobę oraz ludziom z różnymi schorzeniami płuc i owrzodzeniem żołądka. Kozie mleko ma bardzo dużo probiotyków, które ożywiają naturalną florę bakteryjną jelit. W każdym kubku koziego mleka znajdziemy w dużych ilościach składniki mineralne – potas, wapń, fosfor, a także witaminy – między innymi A1, B1 i B2 oraz C. Poza tym kozie mleko jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6. Kozie mleko ma znacznie więcej wartości odżywczych od zwykłego, sprzedawanego w sklepach, mleka krowiego. Poza tym każdego, komu nie jest obojętny los zwierząt hodowlanych, powinno przekonać do jego spożywania to, że mleko kozie pozyskiwane jest od kóz hodowanych na ekologicznych uprawach – takie mleko oraz zrobione z niego przetwory można znaleźć w ofercie firmy CapraCampinos. Ekologiczna przetwórnia mleka koziego. Krowie mleko, które możemy dostać w sklepach, pochodzi od zwierząt głównie z chowu przemysłowego.

Kozie sery są przepyszne!

Wyrazisty, charakterystyczny smak kozich serów jest niesamowity. Doskonale pasuje do wielu różnych dań, nadając im niebanalnego charakteru. Ekologiczne sery kozie produkowane są przez prawdziwych pasjonatów. Świetnie komponują się z figami, żurawiną, świeżymi pomidorami albo dojrzałym bakłażanem. Dają ogromne możliwości kulinarne, bo komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Dlatego właśnie ekologiczne kozie sery cieszą się całkiem dużą popularnością. Jednak na nich nie kończą się kozie przetwory. Jogurty, twarożki i roladki z koziego mleka pozwalają na szerokie wykorzystywanie go w codziennym menu. Jeśli zastąpimy tradycyjny nabiał produktami z mleka kóz, z całą pewnością poczujemy się lżej i zdrowiej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz