Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść miód? Poznaj jego właściwości

Dlaczego warto jeść miód? Poznaj jego właściwości

Dobroczynne walory miodu są powszechnie znane i doceniane na całym świecie od wieków. Ten wytwarzany przez pszczoły drogocenny naturalny specyfik wzmacnia serce, goi rany i ma właściwości antybakteryjne, a także doskonale sprawdza się jako kosmetyk. Jakie inne zalety ma miód i gdzie kupować najlepsze produkty z niego zrobione, żeby mieć gwarancję ich jakości?

Naturalne miody powinny na stałe zagościć w naszym menu. Są doskonałą alternatywą dla niezdrowego cukru, który nie odżywia naszego ciała, a jedynie mu szkodzi. Miód natomiast łączy walory smakowe ze zdrowotnymi, dlatego doskonale sprawdzi się w jadłospisie wszystkich łasuchów.

Bomba witaminowa

Miód zawiera ogromne ilości ważnych dla naszego organizmu mikroelementów oraz witamin. Dostarcza między innymi witaminy A, B1, B2, B6, B12, a także potas, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy oraz biotynę.  Dzięki temu ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Poza tym miód ma silne działanie antybakteryjne.

Na problemy z sercem

W miodzie znajduje się acetylocholina, która wraz z potasem ma zbawienny wpływ na serce i wzmacnia jego wydolność. Wytwarzany przez pszczoły specyfik doskonale sprawdza się w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego oraz umysłowego, a także podczas osłabienia organizmu i w trakcie długich, przewlekłych chorób.

Plaster na rany

Miód to także doskonały specyfik na rany, ponieważ przyśpiesza ich gojenie, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i regenerujące. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w przypadku oparzeń, ponieważ chroni przed powstaniem pęcherzy oraz blizn.

Układ pokarmowy

Także na przewód pokarmowy miód działa wspaniale. Oczyszcza organizm i minimalizuje szkodliwe działanie używek takich jak kawa, herbata, alkohol i tytoń. Regularne spożywanie miodu działa wspomagająco przy leczeniu choroby wrzodowej oraz nieżycie żołądka. Ponadto skraca czas trwania biegunek, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia.

Kupuj miód w pasiekach

Gdzie możemy kupić słoik pełen wartościowej substancji? Lepiej nie szukać go na sklepowych półkach – tam najczęściej znajdziemy wątpliwej jakości miody, często pochodzące z Chin. Jeżeli zależy nam na produktach wysokiej klasy, szukajmy etykiet z dokładnymi informacjami: z adresem pasieki oraz datą zbioru. Pyszne miody oferuje np. Pasieka Dziadka Tadka w Siedlakowicach w województwie dolnośląskim.

Jeżeli chcesz żyć zdrowo i wyglądać pięknie, zamień biały cukier na słoik naturalnego miodu. Jego wspaniały smak oraz dobroczynne właściwości wzbogacą Twoje menu oraz pozytywnie wpłyną na cały organizm. Zamawiaj miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy oraz gryczany tylko w sprawdzonym miejscu, od zaufanego pszczelarza i ciesz się jego dobroczynnym działaniem.

Oceń artykuł (2)
4.5
Komentarze
Dodaj komentarz