Artykuł sponsorowany

Zastosowanie stali nierdzewnej w asortymencie dla przemysłu spożywczego

Zastosowanie stali nierdzewnej w asortymencie dla przemysłu spożywczego

Stale nierdzewne już dawno temu na dobre ugruntowały swoją pozycję jako materiał na konstrukcje i pojemniki do przechowywania żywności. Cechą charakterystyczną, która sprawia, że ten materiał jest cenny, to odporność na korozję. Czysta, gładka powierzchnia sprawia, że stal nierdzewna to materiał, który może mieć bezpośredni kontakt z jedzeniem. Nie zachodzą także żadne reakcje chemiczne z pożywieniem, a materiał zostaje czysty.

Wytyczne UE

Odkąd Polska wstąpiła do Unii Europejskiej, poza swoimi przepisami musi stosować się także do szeregu dyrektyw UE. Jedna z nich mówi, że "materiały będące w kontakcie z jedzeniem, w normalnych lub przewidywalnych warunkach użycia, nie przeniosą żadnych zanieczyszczeń do jedzenia". Stal nierdzewna spełnia te warunki, dlatego produkuje się z niej między innymi sztućce i różnego rodzaju naczynia gospodarcze. Musi to być oczywiście odpowiedni gatunek stali - dowiadujemy się w firmie SOMET z miejscowości Milicz Sułów, która posiada szeroką ofertę kwasoodpornych wyrobów ze stali nierdzewnej. Stale nierdzewne uzyskują swoją odporność na korozję dzięki niewidocznej warstwie ochronnej tlenków chromu. Co ciekawe, nawet jeśli warstwa ta zostanie mechanicznie uszkodzona, dojdzie do jej odbudowania, pod warunkiem obecności tlenu w otoczeniu.

Własności stali nierdzewnej

Poza odbudowywaniem warstwy ochronnej, stal nierdzewna ma szereg dodatkowych zalet. Im gładsza powierzchnia, tym łatwiej jest utrzymać higienę. Stale odporne na korozję mogą pracować w bardzo szerokim zakresie temperatur, a to właściwość nieoceniona w przemyśle spożywczym i gastronomicznym. W naczyniach z kwasoodpornej stali nierdzewnej możemy podgrzewać posiłki, gotować je, smażyć i zamrażać. Dla producentów stal tego typu również jest nieoceniona, ponieważ jest to materiał łatwy w przeróbce. Mówi się także o tzw. kosztach życia produktu. Nierdzewna stal kwasoodporna jest niezawodna i długowieczna, ponadto, nawet jeśli jeden z elementów danego sprzętu, czy naczynia, zostanie uszkodzony, produkt może zostać poddany recyklingowi. Szacuje się, że obecnie w nowo wytwarzanych elementach ze stali odpornej na korozję, około 60% to materiał pochodzący z recyklingu! To doskonała wiadomość dla osób, które dbają i chcą dbać o nasze środowisko. 

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz