Artykuł sponsorowany

Stal do specjalnych zastosowań

Stal do specjalnych zastosowań

Pojęcie stali przez wiele dziesięcioleci kojarzyło nam się z czymś bardzo wytrzymałym, odpornym, cechującym się dużą siłą. Dziś oczekiwania w stosunku do materiałów zmieniły się, podobnie jak zmienił się też charakter stali. Obok tej tradycyjnej pojawiły się również jej specjalne odmiany.

Skąd się bierze stal?

W ujęciu technicznym definicja stali mówi, że jest to obrobiony plastycznie stop żelaza z węglem, którego zawartość nie przekracza ilości 2,14%. W praktyce jest to materiał, jaki powstaje w wyniku podgrzewania do bardzo wysokich temperatur rudy żelaza i koksu w specjalnym piecu hutniczym. Efektem tego procesu jest surówka, która w postaci płynnej w specjalnych transporterach przesyłana jest do stalowni. Tam poddaje się ją dalszemu przetwarzaniu w konwektorach, a następnie formowaniu do postaci, jaką otrzymujemy w ofercie handlowej. Klasyczna stal niestopowa jest powszechnie wykorzystywana do produkcji przedmiotów codziennego użytku, elementów konstrukcyjnych, detali montażowych, jednak w tej pierwotnej postaci nie zawsze – a w ostatnich latach nawet sporadycznie – spełnia ona wymagania, jakim musi sprostać gotowy produkt. Nowe wymagania to również potrzeba modyfikacji i tworzenia stali stopowych, dzięki którym powstaje wiele odmian stali o wyższych parametrach wytrzymałościowych, przy których pierwotny produkt ma coraz mniejsze znaczenie.

Stale kwasoodporne i nierdzewne

Najbardziej znanymi w powszechnym użyciu są produkty wykonywane ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej.  Możemy je spotkać na każdym kroku, począwszy od przewodów kominowych w domu, a skończywszy na samochodach, rowerach czy AGD. Zastosowanie tego rodzaju stali jest powszechne wszędzie tam, gdzie produkt bywa narażony na kontakt z wilgocią lub środkami chemicznymi. Stal nierdzewna z założenia ma znacznie obniżoną tendencję do korodowania, co oczywiście nie oznacza, że nie ulega korozji w ogóle. Efekt ten otrzymuje się przez stosowanie różnych domieszek, jak chrom, nikiel, miedź, azot, molibden, tytan, węgiel, mangan, niob i tantal. Dodatki nie tylko ograniczają korozję, ale też zmieniają inne właściwości stali, dodając jej plastyczności czy twardości. Popularne stale nierdzewne to stal ferrytyczna, austenityczna, ferrytyczno-austenityczna duplex oraz martenzytyczna. Wspomniane dodatki zwiększają też odporność stali na kwasy słabsze od kwasu siarkowego.

Stale żaroodporne i do zastosowań ciśnieniowych

Elementy stalowe stosowane są w rozmaitych warunkach przemysłowych lub użytkowych, a więc bywają narażone nie tylko na wodę czy kwasy, ale też na wysokie temperatury oraz ciśnienie. Specjalizująca się w takich produktach firma Cichocki Roman Tech-Pol w swojej ofercie posiada też stal i produkty ze stali żaroodpornej, żarowytrzymałej oraz o zwiększonej odporności na wysokie ciśnienie. Podstawową cechą stali temperaturowych jest odporność na pełzanie, czyli powolną zmianę kształtu pod wpływem wysokich temperatur. Efekt tej odporności osiąga się poprzez dodatek chromu, krzemu, glinu, dodaje się także nikiel, mangan, cynk i miedź. Z kolei odporność na wysokie ciśnienie stal zyskuje dzięki taki parametrom, jak wysoka ciągliwość i odporność na uderzenia udarowe. Osiąga się je również poprzez odpowiednie domieszki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz