Artykuł sponsorowany

Rodzaje obróbki cieplnej stali – wyżarzanie

Rodzaje obróbki cieplnej stali – wyżarzanie

Prace wykonywane w hucie polegają nie tylko na wytwarzaniu wyrobów stalowych, ale przede wszystkim na ich odpowiedniej obróbce cieplnej, która występuje na każdym etapie produkcji. To ona sprawia, że wyroby ze stali spełniają pokładane w nich nadzieje, szczycąc się parametrami upewniającymi nas o ich przydatności. To dzięki niej możemy idealnie dobrać stal do zastosowania.

Na co wpływa obróbka cieplna stali?

Produkcja wyrobów stalowych wymaga znajomości wielu procesów związanych z obróbką – także cieplną. Późniejsza dystrybucja stali, którą zajmuje się między innymi firma Kowstal. Hurtownia stali, wyroby hutnicze, również wymaga ogromnej wiedzy. Dobór produktu wykonanego z odpowiedniej stali to podstawa, która zagwarantuje sukces każdego przedsięwzięcia. Stal różni się bowiem od siebie parametrami – niekiedy będzie zależeć nam na bardziej elastycznej, innym razem na trwalszej, a liczbę wymagań tego rodzaju można mnożyć. Istotna jest także cena, determinowana między innymi przez rodzaj obróbki, przez jaki przeszły produkty stalowe. Wyżarzanie jest jednym z podstawowych jego rodzajów. Samo dzieli się na kilka typów.

Sposoby na wyżarzanie stali

  • Wyżarzanie odprężające – stosowane w celu niwelacji naprężeń przy jednocześnie niewielkich zmianach strukturalnych. Przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy naprężenia powstały w odlewce na skutek skurczu stali podczas jej krzepnięcia, w spoinach oraz materiałach giętkich. Zazwyczaj nie nagrzewa się wówczas stali do temperatury wyższej niż sześćset pięćdziesiąt stopni Celsjusza. Następnie zachodzi powolne jej ochładzanie.

  • Wyżarzanie zupełne – jego celem jest całkowite przekrystalizowanie i rozdrobnienie gruboziarnistej struktury odlewów, wyrobów kutych i walcowanych. W wyniku wyżarzania zupełnego otrzymuje się stal o dużej obrabialności oraz plastyczności.

  • Wyżarzanie normalizujące (normalizacja) – podobnie jak w przypadku wyżarzania zupełnego, celem normalizacji jest uzyskanie jednolitej struktury stali. W przypadku normalizacji nie jest ona aż tak gładka, a produkt ma większe ziarna, co wpływa na jego parametry.

  • Wyżarzanie ujednorodniające (homogenizowanie) – wyżarzanie przebiegające w temperaturze od tysiąca do tysiąca dwustu stopni Celsjusza. Wyrównuje skład chemiczny oraz usuwa mikrosegregację, a także strukturę właściwą. Homogenizowaniu poddawane są wylewki przed obróbką plastyczną, a także odlewy.

  • Wyrażanie sferoidyzujące (zmiękczające) – jego wynikiem jest stal zawierająca cementyt, który sprawia, że stal staje się niezwykle podatna na tłoczenie, przeciąganie, walcowanie na zimno oraz inne tego rodzaju zabiegi.

W dobrze zaopatrzonych hurtowniach stali znajdziemy dziesiątki rodzajów stali, które zostały poddane nie tylko wyżarzaniu, ale także innym rodzajom obróbki cieplnej: hartowaniu, odpuszczaniu, przesycaniu, ulepszeniu cieplnemu, nawęglaniu czy azotowaniu. Każdy z nich przyda się w innym zastosowaniu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz