Artykuł sponsorowany

Jak przygotować chłodnię do sezonu? Pamiętaj o uszczelkach!

Jak przygotować chłodnię do sezonu? Pamiętaj o uszczelkach!

Przed rozpoczęciem sezonu letniego właścicieli chłodni czeka sporo pracy. Zanim trafią do niech produkty spożywcze, trzeba zadbać o właściwe przygotowanie miejsca. Chłodnia musi być dokładnie wyczyszczona i zadbana. Najważniejsza jest jednak jej funkcjonalność. Koniecznie trzeba sprawdzić, w jakim stanie są uszczelki, które zapewniają utrzymanie w pomieszczeniu odpowiedniej temperatury i brak przepuszczalności powietrza.

Zadbaj o czystość

Higiena jest najważniejsza – zwłaszcza w miejscu, w którym ma być przechowywana żywność. Dlatego przed rozpoczęciem sezonu chłodnię trzeba bardzo dokładnie wyczyścić. Wszyscy wiemy, jak pachnie długo nieużywana, nieumyta lodówka – w chłodni jest podobnie, tylko na większą skalę. Dlatego tak ważne jest, żeby wyszorować każdy zakątek. Żeby pozbyć się ognisk chorób grzybowych, najlepiej jest myć ściany chłodni specjalnymi detergentami, przeznaczonymi dla przemysłu spożywczego.

Sprawdź szczelność

Bardzo ważnym etapem przygotowania chłodni do przechowywania produktów spożywczych jest sprawdzenie stanu drzwi chłodniczych. Po pierwsze, trzeba sprawdzić elementy ramy, ościeżnicy oraz mechanizmu jezdnego, jeśli używamy drzwi przesuwnych. Bardzo ważne jest też to, by dokładnie przejrzeć stan wszystkich uszczelek gumowych – także uszczelki progowej. To ważne elementy chłodni, narażone na duże uszkodzenia podczas jej użytkowania. Jeśli okaże się, że nasza uszczelka wymaga wymiany, nową znajdziemy w ofercie firmy Art-Sil. Zakład wyrobów silikonowych i gumowych. T. Mirowski, M. Włochyń, która zajmuje się produkcją różnego rodzaju uszczelnień, stosowanych przede wszystkim w branży spożywczej. Dobrej jakości uszczelki zapewniają brak przepuszczalności powietrza i wolniej się psują.

Odkaź pomieszczenia

Przed rozpoczęciem sezonu chłodniczego, poza dokładnym sprawdzeniem stanu uszczelnienia, trzeba też zadbać o odkażenie chłodni – tylko dzięki temu będą w niej panowały warunki pozwalające na przechowywanie warzyw i owoców oraz innych produktów spożywczych. Sposobem, który polecają doświadczeni właściciele chłodni, jest zamgławianie. Wykonuje się je przy pomocy specjalnego urządzenia, nazywanego „zamgławiaczem”. Pozwala to na bardzo szybkie wypełnienie całego pomieszczenia środkami dezynfekującymi. Mgła dotrze w każdy zakamarek, dlatego ta metoda jest nie tylko wygodna, ale też niezwykle skuteczna. Podsumowując: żeby nasza chłodnia była gotowa na sezon, trzeba zadbać o odpowiednie czyszczenie, dobre uszczelnienie i odkażenie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz