Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzują się okapy przemysłowe?

Czym charakteryzują się okapy przemysłowe?

Okap to urządzenie bardzo przydatne nawet w niewielkiej domowej kuchni, a w gastronomii – niezbędne. Okapy przemysłowe to zaawansowane urządzenia o dużej wydajności, które znacznie ułatwiają pracę i podnoszą standard kuchni. Czemu dokładnie służą okapy i czym charakteryzują się ich przemysłowe wersje? Oto wszystko, co warto wiedzieć o okapach stosowanych w gastronomii.

Czemu służy okap?

Okap to urządzenie, które podnosi komfort korzystania z kuchni, czyni miejsce bardziej higienicznym i łatwiejszym do utrzymania w czystości. O tym, przed czym chroni okap, opowiada specjalista z firmy Belmag, która specjalizuje się w wyposażeniu dla gastronomii:

Gdy gotujemy, znad naczyń unosi się para wodna, a wraz z nią niewielkie cząsteczki tego wszystkiego, co mamy w garnkach, a więc m.in. tłuszcz i aromaty. Łatwo zaobserwować, że w kuchni pozbawionej okapu przy gotowaniu wszędzie osiada warstewka wilgoci. Jest to bardzo niehigieniczne, bo do zaparowanych powierzchni przyklejają się drobiny kurzu oraz resztki jedzenia. To doskonałe środowisko do rozwoju bakterii. Wraz z parą na wszystkim osiada także tłuszcz, przez co cała kuchnia wymaga solidnego czyszczenia niemal każdego dnia.

Oprócz cząsteczek wody i tłuszczu nie należy pomijać także zapachów, które rozchodzą się po całym pomieszczeniu i wnikają w kuchenne tekstylia oraz drewno, z którego wykonane są meble. Stosowanie okapu zapobiega nie tylko zawilgoceniu i zabrudzeniom, ale też temu, aby przenikliwy zapach wżerał się w otoczenie. Okapy wciągają wydobywającą się znad kuchenki parę wraz z tym wszystkim, co jest w niej rozpuszczone lub zawieszone: uciążliwym tłuszczem i zapachami.

Czym wyróżniają się okapy przemysłowe?

Skoro para wydzielająca się przy gotowaniu w domowych warunkach bywa tak problematyczna, można wyobrazić sobie, jakie byłyby skutki gotowania bez okapu w warunkach przemysłowych. Lokale gastronomicznych pracują stale pełną (nomen omen) parą przez większą część dnia. Dlatego muszą być wyposażone w okapy, które sprostają wygórowanym potrzebom profesjonalistów.

Okapy przemysłowe odróżniają się od tych domowych przede wszystkim podwyższonymi wydajnością i żywotnością. Zapewniają silny ciąg, który umożliwia sprawne odbieranie dużej ilości pary wodnej. Są wykonane z materiałów odpornych na działanie wilgoci i kwasów. Producent oferuje wiele modeli, które różnią się sposobem montażu oraz rozmiarami, aby dopasować urządzenie do każdego typu profesjonalnej kuchni. Dostępne są takie rodzaje okapów przemysłowych, jak: przyścienne, centralne, skrzynkowe, trapezowe czy skośne od góry. Wybór ma wpływ na wygodę i funkcjonalność kuchni.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz