Artykuł sponsorowany

Jak kupić dobre wino? Na co zwrócić uwagę, by mieć pewność, że będzie nam smakowało?

Jak kupić dobre wino? Na co zwrócić uwagę, by mieć pewność, że będzie nam smakowało?

Francuzi wino piją na co dzień do posiłków – w Polsce po ten alkohol sięgamy zwykle tylko na szczególne okazje. Skoro ma on podkreślać niezwykły charakter wydarzenia, powinien przede wszystkim nam smakować. Jak wybrać butelkę, która jest warta swojej ceny, będzie odpowiadać naszym gustom i dobrze komponować się z posiłkiem? Poniżej przedstawiamy garść porad, które pomogą dokonać wyboru odpowiedniego wina.

Dlaczego warto sięgnąć po wino?

Wino gości na polskich stołach dość rzadko – zwłaszcza jeśli porówna się nas do europejskich rekordzistów w spożyciu wina, czyli do Francuzów. My rocznie wypijamy około 100 mln litrów wina – Francuzi ponad 20 razy więcej. Poza tym Francuzi wino piją zwykle jako dodatek do posiłku – my często sięgamy po nie bez odpowiednich potraw. Do posiłku wino pijemy tylko na szczególne okazje – warto jednak robić to częściej. Wino poprawia trawienie i doskonale komponuje się z wieloma różnymi daniami.

Jak wybrać dobre wino?

„Dobre wino” to pojęcie względne – w końcu każdemu smakuje coś innego. Dobrze więc, byśmy dopasowali rodzaj wina do naszych kubków smakowych. Jak to zrobić? Okazuje się, że to prostsze, niż możemy przypuszczać. Jeśli mamy tendencję do picia słodkich napojów – dodajemy cukier nawet do kawy i herbaty – lepiej nie ryzykujmy z winem wytrawnym. Jego smak raczej nas nie zachwyci. Zamiast tego sięgnijmy po wino słodkie (do deserów) lub półwytrawne (na przykład do lekkiej kolacji). Jeśli kawę i herbatę pijemy gorzką, bez obaw możemy wybrać wino wytrawne – na początek warto jednak szukać win z mniejszą ilością garbników. Takie wina są lżejsze, mniej cierpkie. Jeśli jednak lubimy takie wyraziste smaki, możemy wypróbować jedno z win starzonych w beczce – mogą nam one przypaść do gustu. Na początek wcale nie musimy znać nazw i charakterów wszystkich szczepów winogron, z których wina się produkuje, warto jednak zwrócić uwagę, gdzie wino jest rozlewane – najlepsze wina butelkowane są już w winnicy, co gwarantuje zachowanie ich wysokiej jakości. Importem win zajmuje się Stacja Winiarska Sp. z o.o.– firma oferuje bardzo szeroką ofertę tego szlachetnego trunku.

Dobrze dopasowane

Wino powinno pasować do posiłku, który z nim spożywamy. Ogólna zasada mówi, że do ryb i lekkich makaronów podaje się wina białe, a do mięs wina czerwone, wytrawne. Wina słodkie podajemy raczej do deserów – wytrawnych nigdy nie łączymy z tortem urodzinowym. Od tych zasad można oczywiście odstępować – w końcu chodzi przede wszystkim o to, by połączenie wina i jedzenia nam smakowało.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz