Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść jabłka i pić naturalny sok owocowy?

Dlaczego warto jeść jabłka i pić naturalny sok owocowy?

Któż z nas ich nie lubi? Soczyste, pyszne i sycące. W dodatku bardzo zdrowe! Idealne do wypieków, wyciskania i chrupania. Pamiętajmy, że różnią się one nie tylko wyglądem, ale także smakiem, poziomem twardości oraz stopniem kwaśności. Jabłka – bo o nich mowa, szczycą się nie tylko swoimi wartościami odżywczymi, ale także wybornym smakiem. Jaki ich rodzaj warto wybrać?

Różnorodność dostępnych odmian może wywołać u amatorów jabłek zawrót głowy. Jakie rodzaje cieszą się największą popularnością i gdzie warto kupować zdrowe i pozbawione chemii owoce? Podpowiadamy!

Odmiany jabłek

Różnorodność jabłek jest zadziwiająca – te niezwykłe owoce występują w wielu odmianach, dzięki czemu mają szansę zadowolić amatorów zarówno bardzo słodkich, jak i kwaśnych smaków. Dużą popularnością cieszy się odmiana Lobo, która charakteryzuje się intensywnym czerwonym zabarwieniem i cierpkością. Natomiast jabłka Ligol wyróżniają się żółtym kolorem i delikatnie korzennym posmakiem, dzięki któremu doskonale sprawdzają się w rozmaitych deserach. Również odmiana Gloster – orzeźwiająca, twarda i kwaśna ma wielu wielbicieli.

Sposoby obróbki jabłek

Te pyszne i zdrowe owoce spożywamy w różnej formie – jemy surowe, dodajemy do sałatek lub wypieków, przyrządzamy z nich konfitury, a najchętniej – pijemy w postaci pysznych, świeżych soków. Pamiętajmy, że niezależnie od tego, czy kupujemy owoce, czy wykonane z nich przetwory, warto postawić na najwyższą jakość. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że jabłka są pozbawione chemii i pełne drogocennych wartości odżywczych, między innymi witaminy C, E, A, K i B, minerałów oraz dużej ilości błonnika. Dlatego owoce należy kupować w sprawdzonych i godnych zaufania gospodarstwach sadowniczych jak Tęczowy Ogród w Brzozowcu, w województwie mazowieckim, w którym oprócz jabłek możemy zamówić pyszne, świeże soki, które zachwycają konsumentów smakiem.

Nie bez powodu sławne stało się powiedzenie, które mówi o tym, żeby spożywać jedno jabłko dziennie, aby jak najdłużej zachować zdrowie. Ten niezwykły owoc wpływa na cały nasz organizm – dzięki zawartości błonnika chroni nas przed zaparciami i chorobami jelit, a ponieważ posiada niski indeks glikemiczny, może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę. Ponadto jabłka oczyszczają organizm z toksyn i chronią przed zawałem. Mają także pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Naturalny sok jabłkowy to doskonała inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Kupujmy jabłka i wykonane z nich przetwory w sprawdzonym i godnym zaufania miejscu i cieszmy się ich pysznym smakiem.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz