Artykuł sponsorowany

Wybieramy tort ślubny – klasyka czy odrobina słodkiego szaleństwa?

Wybieramy tort ślubny – klasyka czy odrobina słodkiego szaleństwa?

W kwestii walorów smakowych tortu weselnego nikt nie ma wątpliwości – musi być pyszny i tyle. Co jednak z formą tego tradycyjnego ciasta? Lepiej postawić na tradycyjną trzypiętrową słodką konstrukcję czy na tort tematyczny, wykonany z przymrużeniem oka? A może w ogóle zrezygnować z tortu i postawić na jakieś mniej standardowe rozwiązanie – na przykład słodki catering?

Elegancka klasyka

Najbardziej klasycznym rozwiązaniem wśród tortów weselnych są wielopiętrowe słodkie konstrukcje, których każde piętro ustawione jest na oddzielnym podeście. Takie torty łatwo się kroi, daje to też możliwość zamówienia kilku różnych smaków w ramach jednego tortu. Klasyczne torty weselne utrzymane są w jasnej kolorystyce – pokrywa je zwykle biała, kremowa lub jasnoróżowa polewa. Ostatnio modne jest także zdobienie tortów weselnych świeżymi kwiatami. Taki tort piętrowy jest do tego idealny – dekoracje można umieścić pomiędzy podstawami. Nieco bardziej nietypową wersją klasycznego tortu są torty angielskie – one także składają się z kilku warstw, jednak są one ustawione bezpośrednio jedna na drugiej. Takie torty wyglądają bardzo elegancko, zwłaszcza jeśli są bogato ozdobione kaskadą kwiatów lub spożywczych perełek. Krojenie ich może jednak być dla pary młodej już nieco większym wyzwaniem. W pieczeniu piętrowych tortów weselnych specjalizują się Cukiernie Chmielewskich – Ciastka, torty, wyroby cukiernicze.

Nagie słodkości

Bardzo mocnym trendem są ostatnio naked cakes – to torty, których podstawą jest biszkopt przełożony kremem, niepokryte na zewnątrz żadną polewą. Dzięki temu z boku widzimy dokładnie pasy kremu i biszkoptu. Przygotowanie takiego tortu wymaga od cukiernika nie lada umiejętności. Takie torty podobają się zwłaszcza parom młodym ceniącym naturalność i minimalizm. Jedyną dekoracją tych tortów są świeże kwiaty i owoce sezonowe. To bardzo ciekawe rozwiązanie, jednak nie każdemu przypadnie ono do gustu. Pamiętajmy też, że „nagi tort”, przez brak polewy, może być nieco mniej wytrzymały – jeśli zastanawiamy się nad jego zamówieniem, upewnijmy się, że w sali weselnej nie będzie za gorąco. Taki tort wygląda dobrze tylko wtedy, kiedy zostanie perfekcyjnie przygotowany.

Odrobina szaleństwa

Jeśli na co dzień lubimy łamać schematy, do tortu weselnego możemy podejść z dystansem. Zamiast piętrowego cukierniczego dzieła sztuki, możemy zamówić ciasto w nietypowym kształcie – państwo młodzi w kabriolecie? Obejmująca się para młoda? A może po prostu dwa połączone serca? Proszę bardzo! To wszystko da się zjeść, pod warunkiem oczywiście, że wybierzemy doświadczonego cukiernika. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego tortu weselnego jest też wieża z ustawionych na kilku platformach babeczek. To bardzo wygodne i nowoczesne rozwiązanie, idealne na wesele w ogrodzie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz