Artykuł sponsorowany

Masz piekarnię? Zainwestuj w odpowiednią komorę chłodniczą!

Masz piekarnię? Zainwestuj w odpowiednią komorę chłodniczą!

W zakładach przemysłu spożywczego, takich jak piekarnie, wymagane jest przechowywanie przez jakiś czas surowców przeznaczonych do produkcji. Surowce te są magazynowane, aby zachować ciągłość produkcji. Muszą być przechowywane w warunkach, które zapobiegną powstawaniu strat.

Przechowywanie surowców w piekarni

Straty w surowcach najczęściej wynikają z działania czynników fizjologicznych, fizycznych, chemicznych, a także mikrobiologicznych. Często ich przyczyną są również szkodniki magazynowe. W zakładach przetwórstwa spożywczego stosuje się przeważnie surowce naturalne, które mogą być dobrą odżywką dla drobnoustrojów. Dlatego ważne jest, aby dostosować warunki magazynowania do tych konkretnych surowców.

Jednym z czynników wpływających na stan surowca w trakcie magazynowania jest temperatura. Większość surowców należy przechowywać w niskiej temperaturze, aby zapobiec szkodliwym zmianom. Dla zapewnienia odpowiedniej temperatury przechowywania stosuje się między innymi urządzenia chłodnicze. Mogą to być na przykład komory chłodnicze z firmy GUZ Technika Piekarnicza.

Dlaczego istotny jest wybór odpowiedniej komory chłodniczej?

W komorach chłodniczych przechowuje się różnego rodzaju surowce naturalne, np. drożdże. W piekarni komory chłodnicze wykorzystywane są głównie do schładzania kęsów chlebowych. W warunkach, jakie panują w chłodni zachodzą istotne procesy biochemiczne, przy jednoczesnej redukcji aktywności drożdży. Idealne warunki mają do działania enzymy, dzięki czemu ciasto chlebowe zyskuje pełnię smaku i aromatu. Co ważne, kęsy chlebowe przechowywane w chłodni nie ulegają wysuszeniu.

W jaką komorę warto zainwestować?

Jeśli prowadzimy piekarnię i chcemy, aby nasze wypieki odznaczały się wysoką jakością, warto zainwestować w odpowiednią komorę chłodniczą. Dobra komora chłodnicza powinna posiadać ścianę wyrównującą ciśnienie. Zapewni ona odpowiednią regulację prędkości powietrza, które oddziałując w sposób łagodny i jednorodny nie wysuszy kęsów ciasta i zapobiegnie utracie ich właściwości. Rozsądniej będzie wybrać także komorę chłodniczą, która została wyposażona w wiele małych wentylatorów, niż jeden o dużej mocy. Wpłynie to na zmniejszenie kosztów energii.

Dobra komora chłodnicza powinna mieć sterowanie komputerowe oraz panel dotykowy. Dzięki temu sterowanie urządzeniem jest bardzo łatwe. Można także w każdej chwili ustawić wszystkie potrzebne parametry kilkoma naciśnięciami klawiszy. Na panelu wyświetlają się wszystkie niezbędne informacje, również te o zaistniałych usterkach i nieprawidłowościach. Każda komora chłodnicza musi być wyposażona w solidne drzwi ze stali nierdzewnej, zabezpieczone przed uszkodzeniem listwami PCV. Wybierając komorę chłodniczą warto wybrać najlepszą, np. z firmy GUZ Technika Piekarnicza. Komory te spełniają wszystkie wyżej wymienione warunki. Są tworzone ze specjalnych paneli, które mają dużą zdolność izolacyjną i zapewniają odpowiednią temperaturę wewnątrz urządzenia. Dzięki temu przechowywane w nich produkty będą zawsze najwyższej jakości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz