Artykuł sponsorowany

Kuchnia polska, czyli najlepsze klasyczne smaki

Kuchnia polska, czyli najlepsze klasyczne smaki

Popularność różnych kuchni z całego świata sprawiła, że coraz mniej restauracji decyduje się na serwowanie klasycznych, polskich potraw. To spory błąd, ponieważ nadal są one niezwykle pożądane przez smakoszy, a przygotowanie ich w oparciu o tradycyjne receptury pozwala cofnąć się do czasów dzieciństwa. Jakie dania kojarzą się nieodłącznie z Polską i czy są restauracje, które posiadają je w swoim menu?

Sławne pierogi

Małe, wypełnione słodkim lub słonym farszem kawałki ciasta to popularne już na całym niemal świecie pierogi. Kulinarny produkt eksportowy Polski jest doceniany przez amatorów i krytyków nawet poza naszym kontynentem, co świadczy o jego wyjątkowym smaku. Pierogi są stałym gościem na stołach nie tylko w trakcie wyjątkowych okoliczności, ale też na co dzień, stanowiąc element zbilansowanej diety. W zależności od indywidualnych upodobań i tradycji w danym regionie farsz stanowi mięso, kapusta z grzybami, twaróg i ziemniaki. Z powodzeniem przyrządza się je też w wersji słodkiej, czyli nadziewanej owocami. Wszechstronność i możliwość niemal dowolnej konfiguracji jest fundamentem ogromnej i niesłabnącej popularności pierogów, dlatego turyści odwiedzający Polskę zawsze szukają restauracji, w której podawane są właśnie małe kawałki ciasta wypełnione obficie pysznym farszem. Jednym z miejsc oferujących pierogi wykonane w oparciu o tradycyjną recepturę jest Restauracja Stodoła 47 znajdująca się w Krakowie. Chętnie wybieranym polskim daniem jest również bigos. Składający się głównie z kapusty, grzybów i mięsa, wykonany po staropolsku, jest wizytówką naszego kraju. Jego przyrządzenie wymaga jednak odpowiednich składników, które posiadają tylko najlepsze restauracje.

Sprawdź też: Kuchnia klasyczna czy nowoczesna?

Wyjątkowe mięso

Choć wielu kuchnia polska kojarzy się z kotletami schabowymi lub mielonymi, to jednak bardzo istotnym jej elementem jest dziczyzna. Mięso uzyskane ze zwierzyny łownej posiada wyjątkowe walory smakowe, doceniane przez krytyków kulinarnych na całym świecie. Stworzenie dania w oparciu o dziczyznę jest jednak dość skomplikowane i wymaga odpowiedniej wiedzy z zakresu przyrządzania tego typu mięsa. Ponadto musi pochodzić ono ze sprawdzonego źródła, jest bowiem narażone na choroby charakterystyczne dla zwierzyny żyjącej na wolności. Comber z królika z kaszą jęczmienną i zasmażanymi buraczkami czy pieczeń z dzika z kluskami kładzionymi i zasmażaną kapustą to dania pobudzające wyobraźnię oraz wyostrzające apetyt, które swym wyjątkowym smakiem pozostają w pamięci na długi czas. Warto zatem wybrać się do restauracji specjalizującej się w tradycyjnej kuchni staropolskiej i zasmakować potraw przygotowanych w oparciu o najwyższej jakości składniki.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz