Artykuł sponsorowany

Lekko, zdrowo i pysznie – jednym słowem: sushi

Lekko, zdrowo i pysznie – jednym słowem: sushi

Na lunch, jako przekąska na imprezę, albo na kolację we dwoje – sushi smakuje w każdej sytuacji. Najsłynniejsza potrawa pochodząca z japońskiej kuchni na stałe zagościła w codziennym menu Polaków. Trudno się dziwić - niewiele jest dań, które są równocześnie tak pyszne i tak zdrowe.

Zdrowa uczta

Największa zaleta sushi? Można je jeść bez wyrzutów sumienia, nawet wtedy, kiedy dbamy o właściwą sylwetkę lub chcemy pozbyć się dodatkowych kilogramów. Sushi składa się z samych zdrowych składników – najlepszych ryb, świeżych warzyw, oraz doskonałego ryżu. Nawet po zjedzeniu dużej porcji tego japońskiego przysmaku, czujemy się niezwykle lekko. Japońskie przysmaki, zwinięte w eleganckie rolki, cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy. Dzięki temu celebrujemy każdy posiłek, a wszyscy dietetycy podkreślają, że równie ważne, jak to, co jemy, jest to, by nie pochłaniać całego dania w pośpiechu. Przy sushi niedbałe jedzenie jest właściwie niemożliwe – niezależnie od tego, czy spotykamy się w restauracji z przyjaciółmi, czy zamawiamy je tylko na szybki lunch – jedzenie sushi to rytuał, który pozwala na chwile oderwać się od świata i po prostu cieszyć się posiłkiem.

Zajrzyjmy do środka…

Kiedyś sushi uchodziło za potrawę bardzo egzotyczną. Z czasem jednak na dobre zadomowiło się w jadłospisach, osób lubiących dobrze i zdrowo zjeść. W tym, że pokochaliśmy sushi, nie ma nic dziwnego – jeśli dokładniej przyjrzymy się tej potrawie, dostrzeżemy, że tak naprawdę składa się ona z samych znanych i uwielbianych przez Polaków składników. Najczęściej wybieramy sushi z łososiem – to bardzo zdrowa ryba, często pojawiająca się na naszych stołach w różnej postaci. Jest jednym z najlepszych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.  Ma też mnóstwo witamin i dostarcza do naszego organizmu solidną porcję białka. Jednym z głównych składników sushi jest też oczywiście ryż – świetne źródło złożonych węglowodanów, które dadzą nam energię na wiele godzin. Ryż nie zawiera białka. Jest bezglutenowy, ale to węglowodany, a nie białko. Reszta jest w porządku. Po małej zmianie proszę o przesłanie do ostatecznej akceptacji. Tradycyjnym składnikiem rolsów jest też nori – sprasowane algi morskie. To bogate źródło witamin i minerałów, które odmładzająco działają na skórę – to wyjaśnia tajemnicę wiecznej młodości Japonek! Podstawowe składniki są łączone z różnymi dodatkami. Możliwości mieszania smaków są setki, a polscy sushimasterzy często łączą tradycje kuchni japońskiej, z naszymi lokalnymi przysmakami, dzięki czemu powstają prawdzie kulinarne arcydzieła.

Smakuje każdemu

Fenomen sushi polega na tym, że smakuje ono właściwie każdemu – wybór smaków jest tak duży, że nawet osoby bardzo wybredne, znajdą coś dla siebie. Możemy jeść je, jak chcemy – zgodnie z wschodnią tradycją, pałeczkami, popijając zieloną herbatę, lub jako zdrową przekąskę, zamiast śmieciowego jedzenia na imprezie. Sushi możemy jeść palcami, a w gronie przyjaciół nawet widelcem, jeśli tak jest nam najwygodniej. W końcu w jedzeniu chodzi przede wszystkim o to, by smakowało i dawało radość. Najlepsze jest jednak to, że ta potrawa nigdy się nie znudzi - Oto Sushi. Restauracja japońska w Bydgoszczy wciąż zaskakuje swoich klientów nowymi kompozycjami smaków. Można cieszyć się nimi na miejscu, w pięknym, eleganckim wnętrzu, albo zabrać ze sobą do domu i zjeść na kolacje w towarzystwie najbliższych.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz