Artykuł sponsorowany

Jedna z najchętniej jadanych potraw w Polsce to pizza

Jedna z najchętniej jadanych potraw w Polsce to pizza

Chyba nie ma osiedla w Polsce, na którym nie przycupnęła gdzieś pizzeria. Zamawiają ją etatowi urzędnicy, przedsiębiorcy, nastolatki i – co jakiś czas – matki dla swoich dzieci na obiad. Chrupiąca, smakowita, gorąca – przyciąga jak magnes. Często oskarża się ją o puste kalorie i nadmiar tłuszczu, jednak samemu można zrobić całkiem zdrową wersję tego dania. Dobry przepis na domową pizzę jest bezcenny.

Najlepsza pizza

Znawcy poznają jakość pizzy po cieście, ma być koniecznie cienkie i sprężyste, idealne jest takie wyrabiane z włoskiej mąki. Ciasto powinno odleżeć stosowny czas, nie powinno się przygotować pizzy ze świeżego ciasta. Idealne będzie lekkie, ale na tyle sprężyste, by po upieczeniu zdecydowanie się podniosło, razem ze wszystkimi składnikami. Kolejnym sekretem pysznego smaku jest jakość składników. Nie musisz kłaść na ciasto kilograma dodatków, dobra pizza będzie miała ich umiarkowaną ilość, ale zawsze niech będą świeże i najlepszej jakości. Ukoronowaniem całości będzie świetny sos pomidorowy z przetartych pomidorów, czosnku, oliwy, soli i świeżych ziół.

Możesz łatwo zrobić bardzo zdrową pizzę, zamieniając zwykłą mąkę pszenną na orkiszową. Orkisz to pradawna pszenica, nieco dziś zapomniana. Jest droższa od zwykłej mąki, ale jeśli przygotujesz pizzę z takiej odmiany orkiszu jak np. Rotkorn, który jest znany z unikalnych wartości zdrowotnych, uzyskasz bardzo wartościową potrawę. Na ciasto kładź tylko sprawdzone, zdrowe składniki.

Co dodajemy do pysznej pizzy?

Odpowiedź jest prosta – to, co najbardziej lubimy. Są osoby, które nie wyobrażają sobie pizzy bez pieczarek i salami. Inni uwielbiają połączenie słodkiego ananasa z delikatną szynką. Są też smakosze ceniący tylko proste połączenie sera mozzarella z gęstym pomidorowym sosem. Jeszcze inną grupę stanowią wielbiciele owoców morza.

Kukurydza, papryka i cebula to świetne trio tworzące pizzę w stylu wiejskim. O smaku decyduje także rodzaj cebuli i papryki. Są miłośnicy ostrych smaków, dla których idealne będą w pizzy np. papryczki chili. Do ulubionej pizzy możesz dodać także paprykę jalapeno, która ma ciemnozielony kolor i wąski kształt, zakończony małym, zakrzywionym ogonkiem. Gdy papryczki jalapeno dojrzewają przybierają barwę żółtą, pomarańczową lub jasnoczerwoną. Choć mają grubą ścianę i są chrupkie, możemy zaliczyć je do ostrzejszych papryk. Zjedzenie pizzy z jalapeno to mocne przeżycie!

Jeśli chcesz spróbować pysznej pizzy, wybierz się do Pizzerii Jalapeno. Różne rodzaje pizzy, wspaniałe smaki i przystępne ceny to cechy rozpoznawcze tego miejsca. Serdecznie zapraszamy!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz