Artykuł sponsorowany

Co jadają Mazurzy, czyli regionalne specjały

Co jadają Mazurzy, czyli regionalne specjały

Amatorzy kulinarnych podróży z pewnością nieraz mieli okazję zajrzeć do przytulnej restauracji w cichym zakątku kraju, w której serwowano smaczne, ale specyficzne dania. Nie trzeba wcale wyjeżdżać do dalekiej Italii, Grecji czy na egzotyczne wyspy, aby znaleźć wyjątkowe specjały. Obfituje w nie również wiele kuchni regionalnych, w tym polsko-niemiecka kuchnia mazurska.

Kuchnia z niemieckimi i litewskimi akcentami

Kuchnia narodowa jest jednym z najlepszych przeglądów przemian historycznych, jakie dokonywały się w kraju. Pozostawanie pod wpływem państw ościennych owocuje akcentami w tradycjach kulinarnych, które z czasem są akceptowane i na stałe wchodzą do menu. Zmiany te dotyczą także mniejszych obszarów, szczególnie tych odrywanych od państwa i przez lata pozostających pod wpływem innych narodowości. Im burzliwsze losy kraju czy regionu, tym więcej takich naleciałości. Regionem, który obfituje w obce akcenty są Mazury – kraina o burzliwych losach, historycznie związana zarówno z Niemcami, jak i ze Wschodem. Stąd też w tradycyjnej mazurskiej kuchni nie brakuje potraw w typowo niemieckim stylu, ale i można w niej znaleźć akcenty kresowe. Kultywowanie regionalnej tradycji kulinarnej Mazur to misja, jaką realizuje Restauracja Smaki Mazur. Krzysztof Zawiślak. W menu restauracji znalazło się wiele tradycyjnych dań, przygotowywanych z lokalnych produktów i zgodnie z dawnymi tradycjami.

Prostota potraw i jedzenie do syta

Jedną z istotnych cech kuchni mazurskiej jest prostota przygotowywanych potraw. Trudno tu znaleźć wyszukane sosy, skomplikowane desery czy lekkie i delikatne mięsa. Rzecz w tym, aby najeść się do syta. Dlatego wśród dań dominują potrawy z mąki, kaszy, ziemniaków i jaj. Mięso jest obecne w kuchni mazurskiej, ale zdecydowanie wypierają je ryby. Nie jest to niczym nietypowym – Mazury są wyjątkowo bogate w czyste ekologicznie jeziora, w których nie brakuje tych słodkowodnych przysmaków. Wśród tradycyjnych mazurskich potraw dominuje kilka, które można znaleźć w wielu tutejszych restauracjach.

  • Plińce z pomoćką – to prosta potrawa, placki ziemniaczane przekładane boczkiem i polewane sosem z twarogu, cebuli, szczypioru i czosnku.
  • Farszynki – przypominają nieco krokiety ziemniaczane, ale delikatne ciasto faszerowane jest mięsno-jajecznym wsadem. Doskonale smakują z sezonowymi surówkami.
  • Dzyndzałki – to lokalne mazurskie pierogi faszerowane kaszą gryczaną (hreczką) oraz skwarkami (skrzeczkami). Podaje się je również nadziewane gęsiną lub farszem rybnym.
  • Karmuszka to wyjątkowa zupa o niemieckich korzeniach, przypominająca gulasz z białą fasolą i kapustą, zabielana gęstą śmietaną.
  • Ucha – jest klasyczną zupą rybną, która pochodzi właśnie z Mazur – krainy jezior i ryb. Rybny bulion przyrządza się też na szyjkach rakowych.
  • Sękacz – to przysmak o nieznanym rodowodzie, który jednak na dobre zadomowił się na Mazurach. Delikatne biszkoptowe ciasto piecze się nad ogniem na specjalnym wałku, który systematycznie się obraca i polewa.

Dzyndzałki warmińskie, pierogi z farszem rybnym, pochodzące z Kresów kartacze, gołąbki z rybnym nadzieniem, a także wiele innych przysmaków z mazurskiej kuchni można spróbować w restauracji Smaki Mazur, ale także w wielu innych lokalach gastronomicznych, które kultywują kulinarne tradycje regionu.

Oceń artykuł (1)
1.0
Komentarze
Dodaj komentarz