Artykuł sponsorowany

Poznaj trzy najpopularniejsze rodzaje sushi

Poznaj trzy najpopularniejsze rodzaje sushi

Sushi to potrawa japońska, która stała się niezwykle popularna na całym świecie. Uwielbiają ją ludzie z najróżniejszych zakątków globu – także w Polsce sushi cieszy się ogromnym powodzeniem. Sushi składa się z gotowanego ryżu i różnorodnych dodatków, które podawane są zwykle w postaci surowej – owoców morza, kawałków ryb, grzybów, warzyw i wodorostów. Dowiedz się, gdzie można zjeść najlepsze sushi i poznaj najpopularniejsze odmiany tej japońskiej potrawy.

Sushi ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, dlatego ważne jest, aby było świeże. W restauracji powinno być przygotowywane bezpośrednio po złożeniu zamówienia. To popularne japońskie danie należy spożywać pałeczkami lub palcami. Sushi podawane jest zawsze w towarzystwie sosu sojowego, w którym macza się zwinięte w rulon przysmaki, imbiru i wasabi. Jeżeli jesteś miłośnikiem japońskiej kuchni, pamiętaj, żeby odwiedzać restauracje, które przygotowują sushi ze świeżych składników i zawsze po zamówieniu klienta. Renomą i uznaniem gości cieszy się restauracja Sekai Sushi w Rumi w województwie pomorskim. Poznaj trzy rodzaje sushi i dowiedz się, czym się od siebie różnią!

Nigiri-zushi

To rodzaj sushi formowanego w dłoni. Ryż po zwilżeniu octem ugniatany jest w owalne placuszki, na które kładzie się nieduży kawałek ryby lub owoców morza. Zarówno ryba, jak i ryż smarowane są niewielką ilością zielonego chrzanu wasabi.

Maki-zushi

To popularne sushi zwijane, które serwowane jest w formie wałeczków ryżu owiniętych nori – czyli algami morskimi. Razem z zestawem podawany jest także marynowany imbir, sos sojowy oraz wasabi. Do uzyskania idealnego kształtu używana jest bambusowa mata – dzięki niej powstaje rulon, który następnie krojony jest na małe kawałki. Maki-zushi może być nadziewane owocami morza lub warzywami. Potrawę dzieli się ze względu na rozmiar na małe, średnie i duże sushi.

Chirashi-zushi

Ten rodzaj sushi podawany jest zupełnie inaczej. Ma formę „rozrzuconą” i serwowane jest w miseczce z ryżem i ułożonymi na nim dodatkami, np. korzeniem lotosu, krewetkami, krabami czy tofu.

Sushi to skomplikowana potrawa, która wymaga odpowiedniej wiedzy na temat kuchni japońskiej. Dlatego niewiele osób decyduje się na samodzielne przyrządzanie tego dalekowschodniego przysmaku w domu. Ciesząca się uznaniem restauracja sushi z prawdziwego zdarzenia to gwarancja doskonale zbilansowanych smaków i możliwość wypróbowania różnych odmian tej niezwykłej japońskiej potrawy.


Oceń artykuł (1)
1.0
Komentarze
Dodaj komentarz