Jaki szybkowar kupić? Gotuj zdrowo w mniej niż 15 minut

Jaki szybkowar kupić? Gotuj zdrowo w mniej niż 15 minut

Przypalony sos czy przesuszone mięso to gotowy przepis na nieudany obiad. Godziny spędzone w kuchni poszły na marne? Czy wiesz, że możesz tego uniknąć? Wybierz gotowanie w szybkowarze i błyskawicznie przyrządzaj zdrowe potrawy. Szybkowar przyda się też do przygotowania wigilijnych dań, np. czerwonego barszczu, gdy nie ma czasu na siedzenie w kuchni. Sprawdź, jaki szybkowar wybrać i gotuj zdrowe potrawy nie tylko od święta.

Gotowanie może być szybkie i banalne

Szybkowar to nieoceniona pomoc w kuchni. To przydatne urządzenie ma szereg zalet i nie jest wcale nowością. Trudno uwierzyć, ale pierwsze szybkowary pojawiły się już kilka wieków temu.

Gotowanie w szybkowarze opiera się na prostej zasadzie – potrawy zamknięte w szczelnym naczyniu są gotowane pod wysokim ciśnieniem. Temperatura w szybkowarze dochodzi nawet do 120 stopni Celsjusza.

Możesz czerpać radość z gotowania bez obaw o przypalenie obiadu. Używanie szybkowaru jest banalnie proste. Szczelna pokrywa sprawia, że para wodna zostaje w urządzeniu, więc potrawy są miękkie i nie tracą wartości odżywczych.

Jaki szybkowar wybrać?

Już wiesz, że szybkowar ułatwia i przyspiesza przygotowywanie zdrowych potraw. Teraz pozostaje pytanie: jaki szybkowar kupić?

Klasyka czy elektronika?

Na rynku dostępne są szybkowary klasyczne i elektroniczne. Szybkowary klasyczne wyglądem przypominają z pozoru zwykłe garnki. Są wykonane ze stali lub aluminium i mają specjalną pokrywę z zaworem. W sklepach znajdziesz modele na kuchenkę gazową, płyty grzewcze i indukcyjne.

Cenisz nowoczesne podejście do gotowania? Wybierz droższy szybkowar elektryczny podłączany do prądu. Urządzenie posiada wbudowany wyświetlacz, który pokazuje czas gotowania. Zwykle nowoczesne modele są wyposażone w dodatkowe funkcje.

Szybkowar dla całej rodziny?

Weź pod uwagę wymiary urządzenia. Wybór naczynia o odpowiedniej pojemności zależy od tego, czy jesteś singlem czy masz dużą rodzinę, czy szybkowar będzie używany tylko do gotowania czy też rozmrażania produktów. Przyrządzenie dania dla kilku osób lub rozmrażanie mięsa wymaga większej średnicy.

Dla 1-2 osób spokojnie wystarczy 2-litrowe naczynie. Pięcioosobowa rodzina powinna już pomyśleć o zakupie 8-litrowego szybkowaru. Optymalna średnica powinna wynosić od 20 do 25 centymetrów. Zwróć też uwagę na zakres ciśnienia i temperaturę wrzenia.

Jaki materiał wybrać?

Możesz wybrać szybkowar ze stali nierdzewnej, która jest wytrzymała, ale nierównomiernie rozprowadza ciepło. Pod tym względem lepszy będzie garnek wykonany z aluminium. Masz płytę indukcyjną? Wybierz szybkowar z kilkuwarstwowym dnem.

Pamiętaj o bezpieczeństwie. Zwróć uwagę na zawory i długość uchwytu. Odpowiednio długi jest wygodny i bezpieczny. Dodatkowe rączki są ułatwieniem w czasie przenoszenia. Wybieraj szybkowary z blokadą pokrywy. Dobrze, gdy poszczególne elementy można myć w zmywarce.

Udogodnienia, czyli funkcje i akcesoria

Kupując szybkowar, weź pod uwagę dostępne funkcje. Sprawdź, czy urządzenie jest wyposażone w różne programy gotowania, posiada timer, umożliwia kontrolę temperatury i obniżanie ciśnienia.

Producenci zapewniają też dodatkowe akcesoria, czyli przydatne koszyki do gotowania na parze, wkładki do rozmrażania, a nawet wyciskania soków.

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w klasycznym szybkowarze jest proste. Włóż wszystkie składniki, zalej wodą do 2/3 objętości pojemnika. Postaw na kuchence i podgrzewaj. W pojemniku podniesie się ciśnienie, które sprawi, że potrawa będzie gotowa w kilka chwil.

Nie otwieraj pokrywy od razu, tylko wypuść trochę pary. Pamiętaj, że w czasie gotowania nie możesz w żadnym wypadku uchylać pokrywy. To jedyna wada tego urządzenia, że podczas przyrządzania obiadu nie można go doprawić lub spróbować.

Co gotować w szybkowarze?

W szybkowarze możesz przyrządzić niemal wszystko, od mięs, po zupy i warzywa. Możesz przyrządzić nawet świąteczne potrawy, np. barszcz czerwony czy lekkostrawną rybę. Przekonaj się, że przyrządzenie wielu dań zajmie ci mniej niż 15 minut.

Czas gotowania w szybkowarze:

  • Zupa jarzynowa – 4-5 minut
  • Barszcz czerwony – 15 minut
  • Brokuł (różyczki) – 2-3 minuty
  • Marchew – 4-6 minut
  • Ziemniaki – 6 minut
  • Udko z kurczaka – 10-13 minut
  • Gulasz wołowy – 15-18 minut
  • Łosoś – 5 minut

A czego lepiej nie gotować w szybkowarze? Raczej nie powinno się gotować kasz, ryżu, przecierów, bo drobiny mogą zatkać zawór i nawet doprowadzić do wybuchu urządzenia.

Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz