Jak zrobić choinkę z makaronu, papieru lub szyszek?

Jak zrobić choinkę z makaronu, papieru lub szyszek?

Choinka to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli świąt Bożego Narodzenia. To obowiązkowy element dekoracji każdego domu. Sprawdź, jak samodzielnie wykonać niezwykłą ozdobę. Dowiedz się, skąd wziął się zwyczaj dekorowania drzewka.

Kilka pomysłów na nietypowe choinki

Choinka nie musi być tradycyjnym drzewkiem z lasu, a nawet, jeśli takie mamy w salonie, możemy też samodzielnie wykonać symboliczne, piękne i bardzo dekoracyjne drzewka z tego, co znajdzie się pod ręką. Taka ozdoba będzie atrakcyjnym dodatkiem do świątecznego stołu.

  • Ekologiczna choinka z makaronu

Pomysłem na nietypową choinkę jest wykonanie stożka z tektury i oklejenie go dowolnymi, posiadanymi w domu drobiazgami. Świetnie zaprezentuje się choinka z makaronu pomalowana na złoto lub zielono i udekorowana koralikami. Stożek będzie też świetną baza do owijania muliną, wełną, sznurkiem. Zobacz, jak zrobić choinkę z makaronu krok po kroku:

  • Szybka choinka ze sznurka lub szyszek

Choinka ze sznurka jest nie tylko ekologiczna, ale też doskonała do eksponowania kolorowych dekoracji. Piękna i wyjątkowo zbliżona do naturalnej będzie też choinka z szyszek naklejonych na tekturę lub taka sama choinka z orzechów włoskich, a właściwie z połówek łupin. Choinkowe stożki można oklejać niemal wszystkim, od kamyków, przez ziarna grochu i fasoli, po guziki i malować na zielono, złoto lub srebrno.

  • Prosta w wykonaniu choinka z papieru

Najprostsze i zarazem najtańsze są choinki z papieru. W ich tworzeniu pomoże również technika orgiami. Z wielu kółek o różnej średnicy można wykonać wielopoziomowe drzewko. Wystarczy ponacinać koła na krawędzi, zawinąć i zakleić nacięcia, tworząc formę rożków. Takie koła nałożone na patyk do szaszłyków utworzą choinkową piramidę. Wystarczy ją już tylko ozdobić.

  • Pyszna choinka z piernika

Piękna i równie smaczna jest też choinka z pierników, ale trzeba się przy niej sporo napracować. Wymaga ona wycinania wielu gwiazdek o różnych formatach i nadziewania ich na wysoki patyk do szaszłyków. Taka choinka pięknie prezentuje się udekorowana lukrem oraz srebrnymi cukierkowymi perełkami. Słodka jest też choinka z marcepana albo innej plastycznej masy spożywczej.

Prawdziwym łasuchom z pewnością spodobają się pomysły na słodkie choinki nie tylko z piekarnika. Tą najbardziej tradycyjną jest choinka drożdżowa pieczona z przekładanego powidłami ciasta, formowanego w trójkąt, nacinany na krawędziach i zawijany jak faworki. Takie słodkie drzewko będzie świetnym ukoronowaniem świątecznej kolacji.

Skąd się wzięła tradycja ubierania choinki?

Boże Narodzenie obchodzone jest przez Chrześcijan od początku naszej ery. Dekorowanie choinki w polskich obrzędach pojawiło się jednak dopiero w XVIII wieku i zostało przywiezione z sąsiednich Niemiec. Wcześniej w wiejskich chatach zamiast drzewka ubierano podłaźniczkę, czyli zieloną gałąź umieszczaną pod sufitem.

W dekorowaniu drzewka każdy z elementów ma swoje symboliczne znaczenie, dlatego do dziś wieszamy na nim jabłka, by zapewnić sobie zdrowie, orzechy – by mieć siłę lub dzwoneczki, by w domu panowała radość przez najbliższy rok.                                                                 

Jak wybierać drzewko do domu?

Kupowanie zielonej choinki przez długie lata było swoistym obrzędem, a pojawienie się pachnącego drzewka w domu stanowiło zapowiedź świąt. Dziś coraz częściej sięgamy po drzewka sztuczne oferowane w bogatym wyborze – nie tylko w tradycyjnych wzorach, ale i w urozmaiconej kolorystyce czy z dodatkami takimi jak światełka lub szyszki.

Wybierając żywe drzewko, warto zdecydować, czy wolimy piękny zapach świerku, idealny pokrój jodły czy trwałość sosny. W sztucznych choinkach istotna bywa jakość wykonania bez ostrych, wystających drutów, gęstość dostosowana do rodzaju ozdób i solidny stojak.

Oceń artykuł (2)
5,0
Komentarze
Dodaj komentarz