Stołowy savoir-vivre – jak poprawnie rozmieścić zastawę i sztućce?
W codziennym pośpiechu mało kto pamięta o przestrzeganiu zasad sztuki stołowego savir-vivre'u, jednak warto przypomnieć je sobie przed proszonym przyjęciem. O tym, jak wygląda właściwie ułożona zastawa, opowiada nam ekspert z portalu Porcelana24.pl.
Ogólne zasady przygotowania stołu
Jeśli chodzi o zastawę i sztućce, przede wszystkim musimy zadbać o ich odpowiednią ilość, a także o to, by pochodziły z jednego zestawu. Rodzaj naczyń, które umieszczamy na stole jest uzależniony od przewidywanego menu. Kolejna zasada mówi o tym, że wszystkie sztućce i naczynia niezbędne podczas przyjęcia powinny znajdować się przy nakryciu od samego początku posiłku tak, aby nie było konieczności donoszenia ich w trakcie spotkania.
Naczynia przy nakryciu
Na samym spodzie nakrycia układamy talerz płaski, następnie talerzyk deserowy, a na nim talerz głęboki albo bulionówkę. Powyżej nakrycia, nieco na lewo kładziemy talerzyk na pieczywo. Z prawej strony zaś ustawiamy kieliszki do wina i szklankę na wodę.
Sztućce przy nakryciu
Sztućce układamy wokół talerzy zgodnie z kolejnością ich używania, zatem pierwsze używane sztućce będą ułożone na skrajnych pozycjach. Z prawej strony nakrycia znajdują się nóż obiadowy i łyżka do zupy, zaś z lewej: widelce do zakąsek i do dania głównego.
Bywa, że łyżka do zupy ułożona jest nad nakryciem i taka konfiguracja również nie jest błędem, jednak zazwyczaj miejsce to jest zarezerwowane dla widelczyka lub/i łyżeczki deserowej – wyjaśnia nasza rozmówczyni z firmy AP-POL.
Na koniec warto wspomnieć o serwetkach. Złożoną w trójkąt serwetkę układamy więc albo z lewej strony nakrycia, albo na talerzyku chlebowym. Warto pamiętać o tym, by kolorystyka serwetek odpowiadała całemu nakryciu, a przede wszystkim komponowała się z obrusem.