Artykuł sponsorowany

Stołowy savoir-vivre – jak poprawnie rozmieścić zastawę i sztućce?

Stołowy savoir-vivre – jak poprawnie rozmieścić zastawę i sztućce?
Przygotowanie wystawnego obiadu czy kolacji to nie lada wyzwanie. Organizując przyjęcie musimy zaplanować nie tylko menu, które będzie odpowiadało oczekiwanym gościom, ale też uważnie nakryć stół. Wbrew pozorom poprawne rozłożenie zastawy stołowej i sztućców nie zawsze jest łatwe.

W codziennym pośpiechu mało kto pamięta o przestrzeganiu zasad sztuki stołowego savir-vivre'u, jednak warto przypomnieć je sobie przed proszonym przyjęciem. O tym, jak wygląda właściwie ułożona zastawa, opowiada nam ekspert z portalu Porcelana24.pl.

Ogólne zasady przygotowania stołu

Jeśli chodzi o zastawę i sztućce, przede wszystkim musimy zadbać o ich odpowiednią ilość, a także o to, by pochodziły z jednego zestawu. Rodzaj naczyń, które umieszczamy na stole jest uzależniony od przewidywanego menu. Kolejna zasada mówi o tym, że wszystkie sztućce i naczynia niezbędne podczas przyjęcia powinny znajdować się przy nakryciu od samego początku posiłku tak, aby nie było konieczności donoszenia ich w trakcie spotkania.

Naczynia przy nakryciu

Na samym spodzie nakrycia układamy talerz płaski, następnie talerzyk deserowy, a na nim talerz głęboki albo bulionówkę. Powyżej nakrycia, nieco na lewo kładziemy talerzyk na pieczywo. Z prawej strony zaś ustawiamy kieliszki do wina i szklankę na wodę.

Sztućce przy nakryciu

Sztućce układamy wokół talerzy zgodnie z kolejnością ich używania, zatem pierwsze używane sztućce będą ułożone na skrajnych pozycjach. Z prawej strony nakrycia znajdują się nóż obiadowy i łyżka do zupy, zaś z lewej: widelce do zakąsek i do dania głównego.

Bywa, że łyżka do zupy ułożona jest nad nakryciem i taka konfiguracja również nie jest błędem, jednak zazwyczaj miejsce to jest zarezerwowane dla widelczyka lub/i łyżeczki deserowej – wyjaśnia nasza rozmówczyni z firmy AP-POL.

Na koniec warto wspomnieć o serwetkach. Złożoną w trójkąt serwetkę układamy więc albo z lewej strony nakrycia, albo na talerzyku chlebowym. Warto pamiętać o tym, by kolorystyka serwetek odpowiadała całemu nakryciu, a przede wszystkim komponowała się z obrusem.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz