Artykuł sponsorowany

Rodzaje urządzeń do pakowania

Rodzaje urządzeń do pakowania

Aby zagwarantować bezpieczny i higieniczny transport produktów, należy je odpowiednio zapakować. Do tego celu służą różnego rodzaju urządzenia, które usprawniają ten proces zmniejszając ilość materiałów eksploatacyjnych i redukując nakład pracy. O ich rodzajach wspomnimy w niniejszym artykule.

Pakowarki próżniowe

Wytwarzane przez przedsiębiorstwa produkty różnią się od siebie pod względem wagi oraz gabarytów, dlatego należy dobrać do nich odpowiedni sposób pakowania. Najpopularniejszym urządzeniem usprawniającym ten proces jest pakowarka próżniowa, która zamyka produkty wewnątrz foliowego opakowania lub pojemnika z tworzyw sztucznych bądź metalu. Jest to idealne rozwiązanie w przypadku zabezpieczenia takich produktów, jak: mięso, kiełbasy, sery czy dania gotowe, przed przedostaniem się do opakowania wilgoci, powietrza, bakterii i grzybów. Ponadto zachowują one świeżość oraz aromat na dłuższy czas. Pakowarki próżniowe można podzielić na:

  • Pakowarki komorowe – umieszcza się w nich worek z produktem i ustala długość czasu odsysania powietrza, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie powtarzalności procesu pakowania.
  • Pakowarki bezkomorowe (listwowe) – worek z produktem znajduje się na zewnątrz; do środka urządzenia wkłada się tylko jego koniec z otwarciem i dociska pokrywę. Tego typu pakowarki są  mniejsze od komorowych, a ponadto cechują się lepszą mobilnością oraz niższą ceną.

Worki do pakowania

W pakowarkach komorowych używane są worki gładkie, a w bezkomorowych – moletowane, które posiadają tłoczoną strukturę, dzięki czemu umożliwiają odsysanie powietrza wykorzystując nierówności powstałe na połączeniu dwóch warstw folii worka. Alternatywą dla takich worków jest folia moletowana w rolce, która jest przydatna w przypadku pakowania podłużnych produktów lub o nieregularnych kształtach dzięki elastyczności w doborze rozmiaru tworzonego opakowania do wielkości produktu. Zaletą pakowarek komorowych jest fakt, że można w nich wykorzystać zarówno tańsze worki z tworzyw PA/PE, jak również worki z PET/PE, które pozwalają zwiększyć zakres temperatury przechowywania do 115°C.

Zgrzewarki

Opakowania foliowe można zgrzewać również za pomocą zgrzewarek, które występują w kilku rodzajach. Ręczne zgrzewarki są mobilne, wygodne oraz proste w obsłudze i nie wymagają nagrzewania. Można je zastosować do materiałów, które łączą się pod wpływem temperatury m.in. folii PP, PE, PVC oraz bąbelkowej. Podobne właściwości mają zgrzewarki nożne. Znacznie masywniejsze są zgrzewarki ciągłe, do których wprowadza się torebki, które są przesuwane samoczynnie przez układ transportujący urządzenia, dzięki czemu doskonale nadają się do pakowania toreb w dużych ilościach oraz do zgrzewania długich płacht folii. Zgrzewarki kątowe z kolei wyposażone są w dwa druty grzewcze skrzyżowane pod kątem 90°, które zapewniają zgrzanie i obcięcie folii jednocześnie.

Bandownice i zaklejarki

Do pakowania dużych kartonów przeznaczone są bandownice – urządzenia, które po uprzednim przygotowaniu paczki, naciągną odpowiednio taśmę, zgrzeją ją i odetną w jednej operacji trwającej najwyżej kilka sekund. Niektóre modele posiadają regulowany naciąg oraz możliwość regulacji temperatury na zewnątrz bez konieczności rozkręcania urządzenia. Kartony mogą być również zaklejone specjalną taśmą samoprzylepną przy pomocy zaklejarki, czyli prostego w obsłudze, półautomatycznego urządzenia, które okleja jednocześnie górę oraz spód kartonuwyjaśnia sprzedawca ze sklepu ARKFORM – bezpośredniego importera maszyn i urządzeń do pakowania, poligraficznych oraz przemysłowych.

 

 

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz