Zupa na lato – najlepsze pomysły na chłodnik

Zupa na lato – najlepsze pomysły na chłodnik

Latem, kiedy temperatury sięgają nawet 30 stopni Celsjusza, często nie mamy ochoty na ciężkie i gorące dania obiadowe. Szukasz inspiracji na wakacyjny posiłek? Zrób chłodnik! Pomysłów na tę pyszną zupę jest całe mnóstwo, dlatego nie musisz ograniczać się tylko do najpopularniejszej wersji. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się, jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski lub wersję ogórkową czy pomidorową. Zapraszamy do lektury!

Strony www Strony www

Chłodnik litewski

Tradycyjny chłodnik z botwiny to najpopularniejsza wersja letniej zupy. To właśnie ją znajdziemy w wakacyjnym menu większości restauracji. Jak go przygotować w domu? Potrzebne Ci będą:

  • ok. 0,5 kg botwinki z buraczkami,

  • 1 l bulionu lub zimnej wody,

  • 250 ml kefiru,

  • 250 ml maślanki,

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • odrobina soku z cytryny,

  • pęczek rzodkiewek,

  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj botwinkę oraz wcześniej obrane buraczki. Zagotuj bulion lub wodę i gotuj buraczki przez około 5 minut. Po upływie tego czasu do wywaru wrzuć liście botwinki i gotuj przez następne 2 minuty. Zupę ostudź i wstaw do lodówki. Kiedy będzie już zimna, dodaj maślankę, kefir oraz jogurt naturalny. Następnie dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Wrzuć posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Chłodnik z botwiny możesz podawać na przykład z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków w smaku przypomina tradycyjny chłodnik litewski. Jest on świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za botwiną i spędzaniem dużej ilości czasu w kuchni – możemy go bowiem zrobić z gotowego barszczu czerwonego w proszku. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • ekspresowy barszcz czerwony,

  • 1 lub 2 buraki,

  • 500 ml kefiru,

  • 400 ml gęstego jogurtu (np. greckiego),

  • 200 ml śmietanki 30%,

  • pęczek szczypiorku,

  • 1 ogórek i pęczek rzodkiewki dla smaku.

Chłodnik robi się bardzo łatwo. Najpierw musisz rozpuścić barszcz czerwony w proszku w 150 ml wrzącej wody. Jeśli chcesz dodać do zupy buraki, zetrzyj je na tarce i zagotuj, a następnie dodaj gotowy barszcz do wywaru. Całość ostudź. Wymieszaj kefir, jogurt i śmietankę a następnie połącz je z zimnym barszczem. Pokrój ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek i dodaj do zupy. Dopraw chłodnik do smaku solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

chłodnik z buraków

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik z ogórków również cieszy się dużą popularnością. Możesz go przygotować jedynie z ogórków szklarniowych lub dodać do niego awokado, fetę, rzodkiewkę i inne warzywa. Do stworzenia tej zupy potrzebujesz:

  • 2 ogórki szklarniowe lub 5-6 ogórków gruntowych,

  • pół ząbka czosnku,

  • około 400 ml jogurtu naturalnego,

  • 3 łyżki posiekanego koperku,

  • dodatkowo: dojrzałe awokado, oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę octu winnego, czerwoną cebulę, sok z połowy limonki, miód lub cukier.

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgnieć w prasce, posól i odstaw na 5 minut, a następnie dodaj do ogórka. Całość wymieszaj, dopraw pieprzem i solą. Do warzyw dodaj posiekany koperek i wszystko wymieszaj z jogurtem naturalnym. Masę włóż do lodówki na około 1 godzinę. Zupę podawaj z ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami. Możesz do niej dodać również ugotowane młode ziemniaczki.

Jeśli chcesz przygotować chłodnik z ogórkiem i awokado, do zupy dodaj około 2-3 ogórki gruntowe i 1 dojrzałe awokado. Warzywa włóż do blendera, dodaj oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę octu winnego, posiekaną czerwoną cebulę, jogurt, sok z połowy limonki, szczyptę soli, miód lub cukier. Całość miksuj, dodając w międzyczasie 2 szklanki zimnej wody. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub miętą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Chłodnik pomidorowy

Przepis na chłodnik pomidorowy, inaczej gazpacho, jest nieco bardziej skomplikowany niż nasze pozostałe propozycje. Gwarantujemy jednak, że smak tej zupy wynagrodzi Ci długie przygotowania! Aby przyrządzić chłodnik z pomidorów, będziesz potrzebować:

  • 250 ml zimnej wody,

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych),

  • 2 ogórki gruntowe,

  • pół czerwonej i zielonej papryki,

  • małą czerwoną cebulę,

  • papryczkę chili,

  • 1/3 ząbka czosnku,

  • natkę pietruszki, szczypiorek i bazylię,

  • sok z 1 limonki i cytryny,

  • 1 łyżkę octu winnego lub ryżowego,

  • 2 łyżeczki brązowego cukru,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 2 łyżeczki sosu worcestershire (możesz go zastąpić sosem sojowym lub octem balsamicznym).

W pierwszej kolejności sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Następnie 1/3 pomidorów odłóż do miski, a resztę zmiksuj za pomocą blendera. Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, zieloną i czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki i bazylię. Wymieszaj. Część warzyw odłóż do dekoracji.

Do zmiksowanych pomidorów dodaj starty czosnek, sok z limonki i cytryny, ocet, wodę, cukier, sos worcestershire, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Przelej do pokrojonych warzyw. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Chłodnik z pomidorami podawaj z odłożoną resztą pokrojonych warzyw, grzankami lub awokado. Zupę możesz również skropić oliwą. Smacznego!

gazpacho

Szukasz więcej letnich przepisów? A może chcesz wykorzystać sezon na świeże warzywa? Sprawdź nasze przepisy na dania z pomidorami.

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz