Artykuł sponsorowany

Typy blenderów i ich zastosowanie - który będzie najlepszy?

Typy blenderów i ich zastosowanie - który będzie najlepszy?

Blender to urządzenie niezbędne w każdej kuchni. Bez niego nie da się ugotować niektórych dań, a wiele z nich jest zdecydowanie bardziej czasochłonne. Tylko jaki blender wybrać, aby był odpowiedni do naszych potrzeb?

Blendery dostępne na rynku

Blender to urządzenie kuchenne posiadające noże - proste lub zagięte, obracające się szybko w jednym kierunku. Dzięki temu może on ucierać na papkę zarówno miękkie warzywa i owoce, jak i nasiona i orzechy. Pozwala to na stworzenie różnych potraw, których nie da się zrobić bez niego.

Do najpopularniejszych blenderów na rynku należą: kielichowy i ręczny. Do tego drugiego często dołączany jest też mini blender stacjonarny. Blender ręczny to niewielkie urządzenie, które nie ma własnego pojemnika. Jest lekki, a jego wydłużony kształt pozwala na blendowanie bezpośrednio w garnku czy misce.

Blender stacjonarny, czyli inaczej kielichowy to urządzenie z własnym pojemnikiem, na którego dnie znajdują się noże. By zblendować składniki, trzeba je włożyć do kielicha. Urządzenie to posiada też bazę, na której stawia się dzbanek lub pojemnik.

Najlepsze sprzęty z tej kategorii od szwajcarskich producentów można kupić od dystrybutora, takiego jak Tadmix. Dzięki ich jakości mamy pewność, że blender nie spali się podczas ucierania najtwardszych składników, a noże przetrwają długie lata intensywnego użytkowania.

Wady i zalety typów blendera

Blender ręczny to bardzo poręczne urządzenie. Posiada zasilanie na kabel i nie zajmuje dużo miejsca. Można nim sięgnąć do dna nawet dużego garnka, co sprawdzi się szczególnie przy przygotowywaniu zupy-krem. Ma on jednak bardzo niską moc i nie poradzi sobie z orzechami czy lodem. Bywają modele bezprzewodowe, jednak są one zdecydowanie droższe. Blender ręczny jest tanim urządzeniem i sprawdzi się przy miękkich i średnio twardych produktach.

Blender kielichowy zajmuje dużo miejsca. Posiada bazę, która go uruchamia. Ma też pokrywkę zapobiegającą chlapaniu. Jest to urządzenie droższe. Trzeba do niego przełożyć produkty, które chce się zblendować, więc trudno przygotować kremową zupę. Ma też dużo zalet. Przede wszystkim jego wysoka moc pozwala na mielenie bardzo twardych produktów. Można też do niego włożyć wiele różnych rzeczy i kontrolować przez przeźroczysty kielich gęstość potrawy. Dodatkowo jest on znacznie dokładniejszy, niż blender ręczny, którym można pominąć poszczególne składniki w pojemniku. Łatwiej się go też myje - wystarczy włożyć dzban do zmywarki.

Kiedy bez blendera się nie obędzie

Blender to świetne urządzenie, które pomoże przygotować zarówno słone, jak i słodkie potrawy. Bez niego nie da przygotować się na przykład masła orzechowego. Nadaje się do kruszenia lodu i robienia koktajli warzywno-owocowych. Dzięki niemu powstają zupy-kremy i gęste, jednolite sosy. Blenderem możemy też zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane i inne tego typu składniki. To urządzenie - niezależnie od wybranego typu - powinno znaleźć się w każdej kuchni.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz