Artykuł sponsorowany

Superfood – czym jest i jak działa? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu? Podpowiadamy

Superfood – czym jest i jak działa? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu? Podpowiadamy

Superfood to ostatnio bardzo silny trend wśród osób, które dbają o to, by zdrowo się odżywiać. Nasiona chia, jądra pestek moreli, zielona kawa czy niezwykle ostatnio popularny czystek to tylko niektóre z produktów, które zaliczamy do kategorii superfood. Dlaczego superprodukty warto włączyć do swojej diety? Co sprawia, że są one tak wyjątkowe? Odpowiedzi znajdziecie w naszym artykule.

Superfood, czyli co?

Mianem superfoods określane są produkty wyróżniające się niespotykanie dużą zawartością witamin i minerałów. Uważa się, że superfoods może zabezpieczać nasz organizm przed wieloma chorobami, dzięki działaniu zawartych w nich przeciwutleniaczy. Niektóre superfoods mają nawet spowalniać rozwój komórek nowotworowych. Wspomagają też działanie układu nerwowego, krwionośnego, pokarmowego i odpornościowego, sprawiając, że nasz organizm pracuje lepiej, a my czujemy się zdrowsi i silniejsi.

Zdrowe z natury

Wiele z produktów, które dziś wracają jako modne superfoods, to znane od wieków zioła, które nasi przodkowie często stosowali ze względu na ich wyjątkowe właściwości. Niektóre można po prostu dosypywać do jogurtów, z innych przygotowuje się zdrowe, silnie działające na nasz organizm herbatki i napary. Jednym z bardzo popularnych dziś superfoods jest czystek. Okazuje się, że wyjątkowe właściwości tego zioła znane były już w starożytności. Wtedy pozyskiwano z niego specjalną żywicę, którą stosowano między innymi przy biegunce i źle gojących się ranach. Dzisiaj z czystka przygotowuje się przede wszystkim zdrowe herbatki – uważa się, że taki napar oczyszcza ciało z toksyn, podnosi odporność i ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że może chronić nas przed rakiem. Czystek polecany jest też na cały szereg innych schorzeń – między innymi na alergie i problemy skórne. Czystek w bardzo dobrej cenie znajdziemy w ofercie Sklepu zielarskiego s.c. Innym produktem, o niezwykłym działaniu, który znajdziemy tym sklepie, są jądra pestek moreli. Takie pestki są niezwykle bogate w amigdalinę – inaczej nazywaną witaminą B17, która według niektórych badań może niszczyć komórki rakowe. Trzeba jednak uważać z dawkowaniem tych pestek, ponieważ w za dużej ilości mogą nam po prostu zaszkodzić. Innym superfood, którego lepiej nie przedawkować, są popularne nasiona chia. Te drobne czarne nasionka mają mnóstwo kwasów omega-3, magnezu, wapnia, żelaza, selenu i błonnika, trzeba jednak uważać, bo spożywanie ich w za dużej ilości może prowadzić do biegunek, zaparć i bólu brzucha. Chia warto więc jeść, ale z umiarem – zresztą tak, jak wszystkie inne superfoods. Superproduktów jest tak wiele, że nie sposób wszystkie wymienić w tak krótkim artykule – żeby poznać ich inne rodzaje, można zajrzeć na stronę wspominanego sklepu zielarskiego. Warto wybrać kilka takich produktów i stosować je zamiennie, w zależności od naszych potrzeb. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz