Artykuł sponsorowany

Sernik – ciasto dobre na każdą okazję

Sernik – ciasto dobre na każdą okazję

Kto z nas nie miał kiedyś ochoty na coś słodkiego? Najłatwiej jest iść do sklepu i zaopatrzyć się w ulubione ciasteczka i batoniki, ale dużo lepiej jest samodzielnie upiec ciasto. Poczęstujemy nim znajomych, zaprosimy siostrę na kawę i będziemy się nim raczyć aż do ostatniego okruszka. Ciastem, które idealnie nadaje się na każdą okazję, jest sernik.

Jak wybrać ser do sernika?

Najlepszy ser do sernika to ten trzykrotnie zmielony. Jednak nie oszukujmy się – nie zawsze mamy na to czas. Dlatego możemy wybrać twaróg z wiaderka, który nadaje się do robienia ciast sernikowych. Co najważniejsze – nie wymaga od nas żadnych dodatkowych działań. Wystarczy dodać pozostałe składniki, zmiksować masę i włożyć pełną po brzegi blachę do piekarnika. Po upływie wyznaczonego czasu, wyciągamy pyszne, pachnące ciasto, a waniliowo-śmietankowe aromaty rozchodzą się po całym domu. Zawartości sera z wiaderka nie trzeba zużywać za jednym razem. Ale każdy o tym wie, że sernik, bez względu na jego wielkość, zawsze będzie za mały.

Co zrobić, aby sernik nie opadł?

Największym problemem podczas pieczenia serników jest ich opadanie. Jeśli nie chcemy, aby to samo stało się z naszym ciastem, powinniśmy wyłączyć piekarnik i na 10-15 minut zostawić wypiek w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i czekamy wyznaczony czas. Niestety, częściowego opadnięcia sernika nie da się uniknąć. To wilgotne ciasto i taka jest jego natura, bez względu na rodzaj sera, jakiego zdecydujemy się użyć – mówi nasz rozmówca z ROTR Spółdzielni Mleczarskiej.

Rodzaje serników

Rodzajów serników jest tak wiele, że na każde święta możemy upiec zupełnie inne ciasto. Chociaż podstawowym składnikiem jest ser, to pozostałe dodatki, np. owoce, mogą zupełnie zmienić jego smak. Sernik może mieć spód bądź go nie mieć, zawierać w składzie bakalie albo mieć dodatek kakao, uzyskując wspaniały, czekoladowy deser. Można nawet przyrządzić sernik z ziemniakami, które dodatkowo pozytywnie wpłyną na jego wilgotność. Jedno jest pewne – każdy sernik jest pyszny.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz