Artykuł sponsorowany

Profesjonalne wyposażenie lokali gastronomicznych

Profesjonalne wyposażenie lokali gastronomicznych

Nasze domowe zdolności kulinarne są uwarunkowane głównie świetnymi przepisami, dobrze dobranymi przyprawami oraz odpowiednimi składnikami o najlepszej jakości. Pasjonaci domowego gotowania i odkrywania nowych przepisów potrafią czarować daniami, które nie wymagają nawet wykorzystania wielu sprzętów kuchennych. Wybierając się jednak do profesjonalnych lokali i punktów gastronomicznych obsługujących setki klientów dziennie, musimy wiedzieć, że pracuje się tam na najlepszym z możliwych sprzęcie gastronomicznym.

Urządzenia dla gastronomii

Warto wiedzieć, że każdy lokal gastronomiczny, czy jest to tak zwana mała gastronomia, gastronomia typu fast-food, czy też wykwintna restauracja, musi posiadać odpowiedni, testowany i certyfikowany sprzęt gastronomiczny. Wyposażenie dla gastronomii nie jest nabywane w zwykłych sklepach sieciowych oferujących sprzęt kuchenny – takie urządzenia są zbyt mało wydajne dla restauracyjnej obsługi dużej liczby klientów. Właściciele różnego rodzaju punktów gastronomicznych wybierają producentów i dystrybutorów takich jak Rotisol-Est Sp. z o.o., którzy oferują najwyższej jakości sprzęt: systemy rożna (np. do drobiu), zmywarki gastronomiczne czy inne urządzenia kuchenne, przeznaczone do efektywnej pracy na wysokich obrotach. To właśnie tacy producenci zaopatrują małe lokale typu fast food, duże restauracje czy też supermarkety oferujące między innymi grillowanego kurczaka.

Systemy rożna – tylko najlepszy sprzęt

Wielu z nas uwielbia zajadać się pieczonym kurczakiem wprost z najlepszych budek gastronomicznych, a inni wolą go jeść z talerza wykwintnie ozdobionego warzywami w eleganckiej restauracji. Warto wiedzieć, że w obu przypadkach właściciele wykorzystują ten sam sprzęt gastronomiczny, którym jest tak zwany rożen do drobiu. Nie jest to zwykłe urządzenie działające na zasadzie piekarnika – to specjalnie skonstruowana maszyna, dzięki której w szybkim czasie i dużej ilości można upiec drób. W przypadku lokali fast food, w których szczególnie liczy się szybkość obsługi klienta, wykorzystuje się najnowocześniejsze i największe modele rożna, mogące równocześnie opiekać kilkadziesiąt sztuk kurczaka.

Rodzaje rożna

Różnorodność urządzeń gastronomicznych do grillowania drobiu jest duża. Wyróżnia się między innymi rożen pionowy do pieczenia szaszłyków, rożen gazowy, rożen elektryczny czy też tak zwane opiekacze oraz grillownice. Najnowocześniejsze urządzenia posiadają odpowiednią liczbę rożna (metalowe pręty, na które nadziewa się kurczaka), są wykonane ze stali nierdzewnej z wysoką odpornością na korozję, a także mają skomplikowane regulatory temperatury, dzięki którym kucharz może w odpowiedni sposób przyrządzać nawet 50 kurczaków na raz! Podobnie jest w przypadku innego rodzaju mięsa – pieczenie prosiaka musi odbywać się w całkowicie odmiennych urządzeniach o zwiększonej mocy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz