Pomysł na deser – gofry w kilku odsłonach
Gofry to szybki i łatwy pomysł na deser, który spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym łasuchom. Smakołyki kojarzone z latem i wypoczynkiem nad wodą możemy przygotowywać samodzielnie w domu przez cały rok. Jak zrobić pyszne gofry? Zobacz nasze przepisy na gofry: tradycyjne, bananowe i czekoladowe oraz z dodatkiem Twoich ulubionych owoców. Smacznego!
Tradycyjne, chrupiące gofry
Aby zrobić tradycyjne gofry, przygotuj:
2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
2 jajka,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
1-2 łyżki cukru do wypieków,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
szczyptę soli.
Gofrownicę rozgrzej do odpowiedniej temperatury. W dużym naczyniu zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej oraz żółtka jajek. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą składników.
Porcję ciasta przelej do rozgrzanej urządzenia i piecz około 2-3 minuty, aż gofry się zarumienią i będą chrupkie. Gdy będą gotowe, wystudź je i podaj z ulubionymi dodatkami - świetnie będą smakować z bitą śmietaną i świeżymi owocami: truskawkami, malinami, borówkami czy brzoskwinią. Możesz je również polać sosem czekoladowym lub karmelowym. Sosy do deserów kupisz w supermarkecie lub zrobisz samodzielnie w domu. Jeśli lubisz prostotę i klasykę, to wypróbuj gofry z cukrem pudrem.
Gofry bananowe z czekoladą
Aby zrobić pyszne gofry bananowe z dodatkiem czekolady, przygotuj:
2 szklanki mąki,
szklankę mleka,
2 jajka,
2 dojrzałe banany,
60 g czekolady gorzkiej,
3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Najpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu rozgnieć banany, dodaj mleko i jajka, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych, szybko zmiksuj całość, dodaj roztopione masło lub olej i zmiksuj ponownie.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
Rozgrzaną gofrownicę nasmaruj tłuszczem, piecz gofry, aż będą rumiane i chrupkie.
Gofry bananowe możesz podawać z kremem czekoladowym i świeżymi bananami. Jeśli jesteś fanem mniej słodkich deserów, posyp je cukrem pudrem lub połóż na wierzch kwaśne owoce.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym
Znudziły Ci się tradycyjne gofry? Zrób gofry czekoladowe! Przygotuj:
200 g mąki,
40 g kakao,
3 jajka,
450 g maślanki lub kefiru,
55 g roztopionego i wystudzonego masła,
50 g cukru do wypieków,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki płatków czekoladowych,
krem orzechowy.
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiej do miski i wymieszaj. Żółtka jaj zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii i maślanką. Powstałą masę połącz z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na gofry na 5 minut.
Po upływie tego czasu w osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj je do odłożonej masy razem z drobinkami czekoladowymi. Delikatnie wymieszaj całość.
Czekoladowe gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy do momentu, aż się zarumienią. Podawaj ciepłe, posmarowane dowolnym kremem orzechowym lub masłem orzechowym. Możesz do nich dodać także bitą śmietanę i świeże owoce, np. banany.
Szukasz pomysłu na pyszny i jednocześnie letni deser? Gofry to szybki i prosty w przygotowaniu przysmak, który zasmakuje zarówno starszym, jak i młodszym łasuchom. Przepisy możesz łączyć dowolnie - podstawą jest zawsze puszyste i lekko chrupiące z zewnątrz ciasto.
A jeśli chcesz przygotować orzeźwiający smakołyk, to sprawdź, jak zrobić sorbet. Poznaj najciekawsze receptury na zdrowszą wersję tradycyjnych lodów - idealnych na wakacje. Życzymy smacznego!