Pomidory i ogórki- dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
Ogórki- co to za warzywo? Jakie ma właściwości?
Ogórek to warzywo, które jest powszechnie stosowane i ma wiele zastosowań. Możesz zjeść je na surowo, jako dodatek do sałatek, czy też jako przekąska. Ponadto można z nich przyrządzić różnego rodzaju przetwory. Wiele ludzi ceni go przede wszystkim za jego lekki, orzeźwiający smak oraz niską kaloryczność. Jednak wiele osób zapomina, że są to jedne z warzyw, które utleniają Witaminę C. A zatem nie powinno się ich łączyć z warzywami, które obfitują w tę witaminę ( jest to między innymi papryka, pomidor)
Właściwości ogórków:
- są idealne dla osób, którym brakuje odpowiedniego nawodnienia, gdyż uzupełniają poziom wody w organizmie
- ogórki to jedne z tych warzyw, które posiadają ogromne ilości błonnika pokarmowego (błonnik- białko, które nie jest trawione przez organizm, jednak jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania)
- działają moczopędnie, dzięki czemu przyczyniają się do lepszego usuwania toksyn z organizmu
- pomagają zmniejszyć zaparcia oraz zgagę, działają regulująco na układ pokarmowy
- dzięki zawartości steroli roślinnych są pomocne w obniżeniu cholesterolu
- zawierają kukurbitacyny( to właśnie one są odpowiedzialne za lekko gorzki smak tego warzywa). Kukurbitacyny ta związki, które mają udowodnione działanie antynowotworowe
- mogą być wprowadzone już w diecie dzieci poniżej 1 roku życia.
Wiele osób stosuje ogórki, jako okład na opuchnięte powieki, czy też w formie odświeżającej maseczki na twarz. Stosowane zewnętrznie mają działanie rozjaśniające oraz wygładzające.
Pomidory- rodzaje oraz właściwości
Wyróżnia się pomidory:
- malinowe
- bogota
- foronti
- tomimaru mucho.
Jakie właściwości mają pomidory?
Pomidory są skarbnicą witamin i minerałów. Są dosyć często spożywanym warzywem, ze względu na ich szerokie zastosowanie oraz pyszny, aromatyczny smak. W zależności od rodzaju, pomidory mogą być słodkie, a także lekko kwaśne. Przyrządzisz z nich przetwory, jak i spożyjesz jako dodatek do różnych potraw.
Właściwości:
- wysoka zawartość antyutleniaczy ( są to związki, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami)
- mają wysoką zawartość Witaminy C ( jest to witamina, która odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu)
- podobnie jak ogórki, są niskokaloryczne
- zawiera duże ilości błonnika pokarmowego
- mogą być używane jako dodatek do kanapek, dzięki czemu posiłek będzie bardziej wartościowy
- jedząc pomidory dostarczasz organizmowi likopen, jest to antyoksydant, który zapobiega miażdżycy, a także opóźnia procesy starzenia w organizmie.
Zastosowanie pomidorów:
- możesz wykonać z nich sosy, passaty oraz zupy
- są pysznym dodatkiem do sałatek
- pomidorki koktajlowe można używać jako dekoracji różnych potraw.
Osoby karmiące, a także chorujące na dnę moczanową muszą uważać na ilość spożywanych pomidorów. W przypadku kobiet karmiących mogą one uczulić maluszka, stąd też po spożyciu należy obserwować maluszka.
Bardzo ważne jest pochodzenie tych warzyw. Proces hodowli odgrywa kluczową rolę w smaku pomidorów i ogórków. Dlatego też najlepiej, jeśli zdecydujesz się na zakup u Ekologicznego Producenta. Będziesz mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji