Artykuł sponsorowany

Pomidory i ogórki- dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?

Pomidory i ogórki- dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
Nie od dziś wiadomo, że warzywa powinny być głównym składnikiem diety osób które cenią sobie zdrowe odżywianie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów warzyw. Każde z nich ma inne właściwości odżywcze oraz jest bogate w różnego rodzaju witaminy. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego ogórki i pomidory są szczególnie ważne i jakie korzyści odniesiesz włączając je do swojej diety.


Ogórki- co to za warzywo? Jakie ma właściwości?

Ogórek to warzywo, które jest powszechnie stosowane i ma wiele zastosowań. Możesz zjeść je na surowo, jako dodatek do sałatek, czy też jako przekąska. Ponadto można z nich przyrządzić różnego rodzaju przetwory. Wiele ludzi ceni go przede wszystkim za jego lekki, orzeźwiający smak oraz niską kaloryczność.  Jednak wiele osób zapomina, że są to jedne z warzyw, które utleniają Witaminę C. A zatem nie powinno się ich łączyć z warzywami, które obfitują w tę witaminę ( jest to między innymi papryka, pomidor)

Właściwości ogórków:

  • są idealne dla osób, którym brakuje odpowiedniego nawodnienia, gdyż uzupełniają poziom wody w organizmie
  • ogórki to jedne z tych warzyw, które posiadają ogromne ilości błonnika pokarmowego (błonnik- białko, które nie jest trawione przez organizm, jednak jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania)
  • działają moczopędnie, dzięki czemu przyczyniają się do lepszego usuwania toksyn z organizmu
  • pomagają zmniejszyć zaparcia oraz zgagę, działają regulująco na układ pokarmowy
  • dzięki zawartości steroli roślinnych są pomocne w obniżeniu cholesterolu
  • zawierają kukurbitacyny( to właśnie one są odpowiedzialne za lekko gorzki smak tego warzywa). Kukurbitacyny ta związki, które mają udowodnione działanie antynowotworowe
  • mogą być wprowadzone już w diecie dzieci poniżej 1 roku życia.

Wiele osób stosuje ogórki, jako okład na opuchnięte powieki, czy też w formie odświeżającej maseczki na twarz. Stosowane zewnętrznie mają działanie rozjaśniające oraz wygładzające.

Pomidory- rodzaje oraz właściwości

Wyróżnia się pomidory:

  • malinowe
  • bogota
  • foronti
  • tomimaru mucho.

Jakie właściwości mają pomidory?

Pomidory są skarbnicą witamin i minerałów. Są dosyć często spożywanym warzywem, ze względu na ich szerokie zastosowanie oraz pyszny, aromatyczny smak. W zależności od rodzaju, pomidory mogą być słodkie, a także lekko kwaśne. Przyrządzisz z nich przetwory, jak i spożyjesz jako dodatek do różnych potraw.

Właściwości:

  • wysoka zawartość antyutleniaczy ( są to związki, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami)
  • mają wysoką zawartość Witaminy C ( jest to witamina, która odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu)
  • podobnie jak ogórki, są niskokaloryczne
  • zawiera duże ilości błonnika pokarmowego
  • mogą być używane jako dodatek do kanapek, dzięki czemu posiłek będzie bardziej wartościowy
  • jedząc pomidory dostarczasz organizmowi likopen, jest to antyoksydant, który zapobiega miażdżycy, a także opóźnia procesy starzenia w organizmie.

Zastosowanie pomidorów:

  • możesz wykonać z nich sosy, passaty oraz zupy
  • są pysznym dodatkiem do sałatek
  • pomidorki koktajlowe można używać jako dekoracji różnych potraw.

Osoby karmiące, a także chorujące na dnę moczanową muszą uważać na ilość spożywanych pomidorów.  W przypadku kobiet karmiących mogą one uczulić maluszka, stąd też po spożyciu należy obserwować maluszka. 

Bardzo ważne jest pochodzenie tych warzyw. Proces hodowli odgrywa kluczową rolę w smaku pomidorów i ogórków. Dlatego też najlepiej, jeśli zdecydujesz się na zakup u Ekologicznego Producenta. Będziesz mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz