Artykuł sponsorowany

Podążając za żywnością ekologiczną

Podążając za żywnością ekologiczną

Żywność ekologiczna, czyli nieprzetworzona, nieposiadająca w swoim składzie konserwantów i barwników, a także ta, która przy produkcji nie narusza zasad ochrony środowiska jest dzisiaj popularna nie tylko ze względu na dyskusje dotyczącą ekologii. Jest ona przede wszystkim zdrowa dla ludzkiego organizmu, który dzięki niej oczyszcza się z toksyn, metali ciężkich, oraz z różnego rodzaju bakterii. Jak jednak przejść na eko żywność? Tego dowiesz się razem z nami!

Zacznij od ograniczenia soli w diecie

Pierwszym krokiem ku zdrowemu odżywianiu jest ograniczenie w żywności soli. Ta jest dla naszego organizmu bardzo szkodliwa, zwłaszcza w nadmiarze. Nie oznacza to jednak tego, że człowiek nie może jej używać wcale. Wszystko zależy o jakiej soli mówimy. Istnieją bowiem specjalne odmiany, które są bardzo rekomendowane w diecie ze względu na wysoką zawartość różnych pierwiastków oraz minerałów. Mowa między innymi o soli himalajskiej, która uznawana jest za najszlachetniejszą i najczystszą sól na Ziemi. Jest ona przy tym nierafinowana, nieoczyszczania chemicznie, nie jest też wzbogacana „sztucznymi” substancjami. Oprócz tego nie jest również wybielana, dzięki czemu stanowi ona sól zdrową, którą warto stosować w kuchni, nawet przy dietach „małosolnych”…

Przyprawy i dodatki eko

Drugim etapem przechodzenia na zdrową żywność jest rozpoczęcie stosowania nieprzetworzonych składników, przypraw i dodatków, które powinny być pakowane w biodegradowalnych zamknięciach. Warto zatem zwrócić uwagę na wysokiej jakości cukier brzozowy, na nasiona Goji, na len złocisty, orzech nerkowca, na czystek, czy też na prozdrowotne herbaty. Mowa o herbacie zielonej China Sencha, czy o herbatach na bazie suszonych owoców – truskawek, fig, wiśni i winogron oraz skórki róży, suszonego jabłka, czarnego bzu, aronii i hibiskusa. To właśnie herbaty i przyprawy odmienią aromaty i smak Twoich dań, również wpływając na lepsze samopoczucie. Kupić je możesz zaś w sklepie VITA ET NATURA, która działa również, jako fundacja. Jej projekty dotyczą sadzenia drzew, przeprowadzania warsztatów eko, czy właśnie promowania zdrowej, nieprzetworzonej, a przy tym stosunkowo taniej żywności. Więcej informacji uzyskasz na dedykowanej stronie www, gdzie możesz również odwiedzić sklep on-line…

Naturalne suplementy diety

Kolejny etapem ku żywieniu się w zdrowy sposób jest stosowanie naturalnych suplementów diety. Mowa o witaminie C w proszku, która może stać się świetnym dodatkiem do joguru, soku, czy też wody. Warto również zastanowić się nad spożywaniem – np. w sałatkach, czy w formie rozpuszczonej – młodego zielonego jęczmienia, w którym znajdziemy  pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i ogromną ilość ważnych składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku. Taki suplement pomaga przy odchudzaniu, ma działanie przeciwutleniające, antywirusowe i przeciwzapalne, a przy tym przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zdrowsza cera, włosy, paznokcie, czy wyższa odporność, gwarantowane! 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz