Artykuł sponsorowany

Pizza włoska? A może kuchni Fushion?

Pizza włoska? A może kuchni Fushion?

Pizza każdemu kojarzy się z tradycyjną potrawą włoską. To bowiem z regionu Morza Śródziemnego pochodzą receptury niepowtarzalnego smaku placków z ciasta drożdżowego. Nie znaczy to jednak tego, że kuchnia się nie rozwija. Jest ona bowiem pewnego rodzaju sztuką, która powinna łączyć ze sobą różne smaki i aromaty. To właśnie tym wyróżniają się pizze kuchni Fushion.

Kuchnia Fushion – czym jest?

Kuchnia Fushion stanowi dzisiaj ciekawą formę ekspresji artystycznej i popisów kulinarnych najlepszych restauratorów. Jest ona obecna nie tylko w przypadku dań wykwintnych, ale również takich jak pizza. Kuchnia Fushion stanowi bowiem połączenie smaków, aromatów oraz technik przyrządzania pochodzących z różnych regionów świata, oraz odmiennych kultur. Dzięki temu różne dania – w tym te kuchni włoskiej – są modyfikowane w taki sposób, aby ich smak był związany z inną kulturą kulinarną. Warto przy tym wiedzieć, że dania zaliczane do kuchni Fushion są bardzo złożone i ciężkie do przygotowywania. Wymagają one bardzo wysokich kwalifikacji kucharzy, którzy muszą wyróżniać się kreatywnością oraz umiejętnością łączenia ze sobą składników na pozór kompletnie niepasujących do siebie.

Pizzeria włoska, w której zjesz również dania kuchni Fushion

Kuchnia Fushion na dobre zagościła w pizzeriach. Tylko najlepsze z nich potrafią jednak przyrządzić placki z ciasta drożdżowego, które będą łączyły ze sobą włoski tradycjonalizm ze smakami indyjskimi, greckimi, wiejskimi, arabskimi, meksykańskimi, czy azjatyckimi. Takie pizze oferuje między innymi polecana przez wielu warszawiaków Pizzeria Złota 65, która swoje modne restauracje prowadzi na Bemowie oraz w centrum miasta. Miejsce to kochają również turyści, którzy wiedzą, że jest to jedne z niewielu miejsc, gdzie można zjeść prawdziwą włoską pizzę. Wielokrotnie są oni jednak zaciekawieni kuchnią Fushion, która pozytywnie ich zaskakuje. W ten sposób nowoczesność łączy się bowiem z tradycją, czego efektem, są przepyszne dania oraz pełne sukcesu i gości restauracje.

Przykładowe pizze kuchni Fushion

Popularnymi pizzami kuchni Fushion są pizza grecka, a także wiejska. Pierwsza z nich przygotowana jest na cienkim chrupiącym cieście, na którym nie może zabraknąć takich składników jak oregano, mozzarella, sos pomidorowy, ser feta, cebula, papryka, pomidor oraz oczywiście oliwki. Wiejska/chłopska odmiana pizzy włoskiej najczęściej zachwyca smakoszy grubszym ciastem. Bardzo często można na niej znaleźć oscypki, pieczarki, boczek, kawałki wędzonej kiełbasy, a także wiele pieczonych warzyw.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz