Artykuł sponsorowany

Oliwa z oliwek extra virgin – płynne zdrowie

Oliwa z oliwek extra virgin – płynne zdrowie

Od zarania dziejów oliwa była uważana za jedno z najcenniejszych bogactw naturalnych. Nazywana bywa płynnym złotem, ponieważ w przeszłości służyła jako środek wymiany handlowej między mieszkańcami regionu śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. Oliwa z oliwek, oprócz wyśmienitego smaku, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dlatego też jest nazywana skarbem śródziemnomorskim.

Smak i zdrowie w zasięgu ręki

W skrócie można powiedzieć, że oliwa jest to oleisty sok pozyskany w procesie tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki. Płyn ma kolor pośredni między zielonym
a żółtym. Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia to produkt najwyższej jakości
w 100% naturalny, pozyskiwany w temperaturze pokojowej (na zimno), bez dodatków środków chemicznych. Dzięki składowi bogatemu w jednonienasycone kwasy tłuszczowe
i naturalne przeciwutleniacze uważa się ją za najzdrowszy tłuszcz. Jest ona najlepiej przyswajalna przez organizm, a także najbardziej lekkostrawna i najmniej kaloryczna spośród wszystkich olejów roślinnych. Ułatwia trawienie innych tłuszczów, chroni ściany żołądka, pobudza perystaltykę jelit i stymuluje wydzielanie żółci, a także pozytywnie wpływa na żywotność i funkcje komórek nerwowych. Kwas oleinowy w niej zawarty chroni również przed miażdżycą, cukrzycą oraz obniża poziom złego cholesterolu. Dieta bogata w oliwę
z oliwek zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, a także wspomaga organizm w walce
z rakiem. To produkt, który powinien się znaleźć również w kuchni osób będących na diecie, dla których zdrowa żywność, oferowana na przykład przez Trade 8 Sp. z o.o., jest bardzo ważna. Zapobiega ona atakom głodu, a dodatkowo, dzięki niej nie następuje tzw. efekt jo-jo. Pomimo tego, że oliwa z oliwek extra virgin radzi sobie doskonale w wysokich temperaturach, to jednak w ten sposób traci swój charakterystyczny smak. Najlepiej komponuje się z potrawami, które nie wymagają smażenia. Przede wszystkim jednak stanowi wspaniały dodatek do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także dań z owocami morza.

Warto zadbać o najwyższą jakość

Obecnie w Europie obowiązują rygorystyczne unormowania prawne dotyczące nazewnictwa i znakowania tego produktu. Warto pamiętać o tym przy wyborze oliwy i nie kierować się niską ceną ponieważ może się to także wiązać z niską jakością produktu. W poszukiwaniu oliwy z oliwek extra virgin najlepszej jakości warto skontaktować się właśnie z firmą Trade 8 Sp. z o.o. oferującą produkty przeznaczone dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i dobre samopoczucie. Współpracując bezpośrednio z producentami oferują oni najlepsze i wyselekcjonowane produkty, takie jak oliwa z oliwek, przetwory, miody, syropy, soki i napoje oraz zioła, pasty, musztardy i wiele więcej. Głównym celem ich działalności jest poszukiwanie najlepszych oraz najbardziej wartościowych produktów z różnych zakątków świata, pochodzących od sprawdzonych i starannie wybranych dostawców.

Warto pamiętać, że oliwa oliwie nierówna, a końcowa jej jakość jest bezpośrednio związana z absolutnym, konsekwentnym przestrzeganiem wszystkich etapów produkcji począwszy od upraw, poprzez zbiory, kupaż, aż po samo butelkowanie. Dokonując zakupu tej najlepszej, wskazane jest także zwracać baczniejszą uwagę na oznaczenie na etykiecie. Warto też zaufać liderom w branży, którzy od pokoleń tłoczą oliwę, aby zagwarantować smakoszom zawsze powtarzalną, najwyższą jakość w ich ulubionej butelce.        


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz